Αν και ο καύσωνας δεν είναι ευχάριστος για κανέναν, μεγαλύτερο πρόβλημα αυτές τις μέρες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που χρειάζεται να δουλεύουν έξω, κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Μία συγκεκριμένα μερίδα εργαζομένων, που συνεχώς, καλούνται να υποφέρουν αντίξοες συνθήκες είναι οι διανομείς.
Καθώς οι συνθήκες δεν πρόκειται να βελτιωθούν μέχρι τουλάχιστον τις 8 Αυγούστου και μάλιστα αναμένεται να χειροτερέψουν, είναι σημαντικό να βρεθεί μία άμεση λύση για την εργασία των ατόμων αυτών.
«Δυστυχώς οι διανομείς πάντα δουλεύαμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Αυτό που θέλουμε να καταγγείλουμε είναι πως πιέζουμε εδώ και χρόνια τις κυβερνήσεις, να ψηφιστεί ένα αυστηρότατο νομικό πλαίσιο για όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως εργαζόμενοι, καθώς δουλεύουμε σε εξωτερικό χώρο, πολλές φορές ακόμη και πάνω από 10 ώρες χωρίς διάλειμμα» τονίζει στο ThessToday.gr ο Νικόλαος Κτένας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.
Οι συνθήκες αυτές, πολλές φορές, δεν είναι απλά ενοχλητικές, αλλά και άκρως επικίνδυνες, με τις υψηλές θερμοκρασίας να μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, όπως αφυδάτωση, εγκαύματα και θερμοπληξία. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να ψηφιστούν και να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής.
Με τις τωρινές συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με το Νικόλαο Κτένα οι διανομείς, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, νιώθουν πολλές φορές πως είναι στα όρια της κατάρρευσης.
«Ακόμη και σε μικρότερες θερμοκρασίες από τις σημερινές, εμείς προφανώς για λόγους ασφαλείας πρέπει να φοράμε το κράνος, κι έτσι, νιώθουμε λες και είμαστε μέσα σε φούρνο. Δεύτερον σε πολλές παραγγελίες, είμαστε αναγκασμένοι να ανεβαίνουμε πολλούς ορόφους, ώστε να τις παραδώσουμε στην πόρτα του πελάτη, σκεφτείτε να το κάνετε αυτό 3 συνεχόμενες φορές το μεσημέρι. Ίσως λιποθυμήσετε».
Δεν ήταν λίγα άλλωστε να περιστατικά τον περασμένο χειμώνα, που διανομείς αναγκάζονταν να σπρώχνουν τα μηχανάκια τους στο χιόνι, «τα έκαναν κυριολεκτικά έλκηθρα αφού οι εργοδότες πίεζαν να παραδοθούν οι παραγγελίες» σχολιάζει ο Νικόλαος Κτενάς. «Στη Θεσσαλονίκη πριν κάποια χρόνια είχαμε τα ίδια. Δεν έχουμε περιστατικά απόλυσης, αλλά υπάρχει συνεχής πίεση κα καθημερινά δεχόμαστε απειλές αν αντιδράσουμε».
Τέλος υπογραμμίζει πως η Πολιτική Προστασία αντί να στέλνει μηνύματα στους πολίτες να προστατευτούν από τον καύσωνα, «θα έπρεπε την ίδια στιγμή να προστατεύει η ίδια τους εργαζόμενους. Αυτό είναι παράλογο για ένα επάγγελμα σαν το δικό μας που είμαστε συνεχώς έξω στον δρόμο, με όλες τις ακραίες καιρικές συνθήκες να είναι απέναντί μας».
Πηγή: Thessatoday.gr/ Κωνσταντίνα Xαϊνά