O Τζίμι Σκλαβενίτης, ο οποίος γεννήθηκε στο Μεγανήσι – μια απομονωμένη νησίδα λίγο ανατολικά της Λευκάδας – ήταν μόλις 17 ετών όταν, το 1947, αποφάσισε να ξεφύγει από το λιμό και την φτώχεια, μεταναστεύοντας στην Αυστραλία.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν έφτασε, ο Τζίμι Σκλαβενίτης δούλεψε σκληρά και κατάφερε να μπει στο χώρο της κατασκευής κτιρίων και κατοικιών.
Ίδρυσε τη δική του οικοδομική εταιρεία στο Σίδνεϊ και η επιχείρηση έγινε το εισιτήριο του για μια άνετη και πολυτελή ζωή στην Αυστραλία.
Κατά τη διάρκεια της 25χρονης παραμονής του στην Αυστραλία, κατάφερε να πλουτίσει, αλλά ο νεαρός, πατέρας τριών, συνέχισε να λέει στη σύζυγό του Αθηνά και στα παιδιά τους ότι το μοναδικό όνειρό του ήταν να επιστρέψει στην πατρίδα του, στο μικρό παράδεισο του και να δημιουργήσει μία νέα ζωή εκεί.
«Ο πατέρας μας αγαπούσε την Αυστραλία και ήταν για πάντα ευγνώμων για τις ευκαιρίες που του έδωσε η ζωή, αλλά ταυτόχρονα δεν ήταν τόσο πρόθυμος απλά να πλουτίσει περισσότερο. Αρκέστηκε σε αυτό που είχε και συνέχιζε να ονειρεύεται την Ελλάδα. Ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι του, στο μικρό του παράδεισο, και ήταν αποφασισμένος να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα », δήλωσε η κόρη του Έφη Σκλαβενίτη. Μαζί με τον αδελφό της Σπύρο και τη μικρότερη αδελφή τους, ακολούθησαν τους γονείς τους πίσω στην Ελλάδα το 1974.
Η επιστροφή στην Ελλάδα
Αρχικά, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να μπορέσουν τα παιδιά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Εκείνη την εποχή, το Μεγανήσι δεν είχε πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή υποδομές, αλλά αυτό δεν αποθάρρυνε τον Τζίμι Σκλαβενίτη. Κατά τη δεκαετία του 1980, ο ίδιος, ο αδελφός του και ένας άλλος ντόπιος, που μοιράστηκαν το ίδιο όραμα, άρχισαν να εργάζονται για έναν κοινό στόχο. Το όραμά τους ήταν να κάνουν το Μεγανήσι τουριστικό προορισμό για όλους, έτσι ώστε να μπορούν να το απολαύσουν, διατηρώντας ζωντανό το χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του.
Κάνοντας το Μεγανήσι κορυφαίο προορισμό
Από το 1977 μέχρι την ημέρα που πέθανε, ο Τζίμι Σκλαβενίτης εργάστηκε στην υποδομή του νησιού. Ο γιος του, ο Σπύρος, ο οποίος είχε συνδεθεί καλά στην Αθήνα, ενώθηκε με τον μπαμπά του για να παρουσιάσει το μικρό τους νησί στον κόσμο. Μέρος του σχεδίου περιελάμβανε την επέκταση προσκλήσεων σε επιχειρηματίες, αθλητές, ηθοποιούς και καλλιτέχνες από την Αθήνα για να περάσουν το καλοκαίρι στο Μεγανήσι.
Η οικογένεια Σκλαβενίτη συνέχισε το όραμα του πατέρα τους και επένδυσε στο νησί ακόμα και μετά τον θάνατο του Τζίμι Σκλαβενίτη.
Το 2003, τα παιδιά του έχτισαν δύο βίλες στον κόλπο του Μπάλου σε 27 στρέμματα γης. Έχτισαν στη συνέχεια τις βίλες Pacifica και Nirvana και πρόκειται να χτίσουν μια ακόμη βίλα για έναν επιχειρηματία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνει το Μεγανήσι την ιδιωτική του απόδραση.
«Η φυσική ομορφιά του νησιού, τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου και η διακριτική φιλοξενία των ντόπιων έχουν κάνει το Μεγανήσι έναν θελκτικό προορισμό για τους VIP που συνεχίζουν να επιστρέφουν», είπε η κα. Σκλαβενίτη.
Ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι αν και θέλουν να κάνουν το νησί έναν κορυφαίο προορισμό, θέλουν επίσης να διατηρήσουν και τη φυσική του ομορφιά.
«Ο πατέρας μας, μας κοιτάει από ψηλά και χαμογελάει».
Ο Τζίμι Σκλαβενίτης ήταν ένας εργατικός, έξυπνος και καλά μορφωμένος άνθρωπος που ταξίδεψε στον κόσμο, αποφασισμένος να πετύχει. Ήταν συγκεντρωμένος, φιλόδοξος και δεν άφηνε τίποτα στην τύχη. Ταυτόχρονα, αγαπούσε το νησί του και τους ανθρώπους του και ήταν παθιασμένος να κάνει τη γενέτειρά του καταφύγιο για τον εαυτό του και τους άλλους.
Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 66 ετών και θάφτηκε στο Μεγανήσι.
«Μας έφυγε νωρίς και μας λείπει κάθε μέρα, αλλά ξέρουμε ότι βρίσκεται στον παράδεισο και μας κοιτάζει από ψηλά, ικανοποιημένος ότι συνεχίζουμε την κληρονομιά του.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη έμπνευση και ανταμοιβή μας», κατέληξε η κα. Σκλαβενίτη.
Πηγή: neoskosmos.com/ Theodora Maios