Επίσημες διαβουλεύσεις τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με την ίδια τη Γερμανία ξεκίνησε η Ουκρανία αναφορικά με τον Nord Stream 2, μετά το συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον για το έργο που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής.
«Έχει ήδη σταλεί επίσημη ειδοποίηση», ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
Για να… δώσουν τα χέρια, οι ΗΠΑ και η Γερμανία συμφώνησαν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στη Ρωσία εάν χρησιμοποιήσει τον αγωγό για να πλήξει την Ουκρανία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Μάλιστα, το Βερολίνο δεσμεύθηκε ότι «θα λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο και θα ασκήσει πιέσεις για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, προκειμένου να περιορίσει τις ικανότητες ρωσικών εξαγωγών στον ενεργειακό τομέα».
Επίσης, οι δύο χώρες ζήτησαν το φυσικό αέριο να εξακολουθήσει να διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος και μετά το 2024, οπότε και λήγει η τρέχουσα συμφωνία του Κιέβου με τη Μόσχα. Για τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, με στόχο να υπάρχει 10ετής παράταση, η Γερμανία αναμένεται να ορίσει ειδικό απεσταλμένο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Για τη δε ενεργειακή μετάβαση της Ουκρανίας, θα δημιουργηθεί ένα «πράσινο ταμείο» στο οποίο το Βερολίνο θα συμβάλει με 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηριχθούν και να προωθηθούν επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι, η γερμανοαμερικανική συμφωνία φαίνεται να αίρει τα τελευταία εμπόδια για τον Nord Stream 2 που είναι «πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του», όπως τόνισαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πλήγμα για την Ουκρανία
Η Ουκρανία, πάντως, θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα, την ώρα που δεν έχει καταφέρει να πείσει τους δυτικούς εταίρους να επιταχύνουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν, βέβαια, πήρε μία συνάντηση που επιθυμούσε διακαώς, στον Λευκό Οίκο.
Οι συνομιλίες του Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα γίνουν στις 30 Αυγούστου.
«Η απόφαση αυτή δημιουργεί πολιτικές, στρατιωτικές και ενεργειακές απειλές για την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη, ενώ ενισχύει την ικανότητα της Ρωσίας να αποσταθεροποιεί την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, διαιωνίζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», σημείωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφει με τον Πολωνό ομόλογό του.
Το Κίεβο, που τονίζει ότι δεν καλύπτεται από τις δικλείδες ασφαλείας στις οποίες συμφώνησαν η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ανησυχεί ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο εναντίον της και ότι θα χάσει τα έσοδα που έχει σήμερα για τη διέλευση του φυσικού αερίου από το ουκρανικό έδαφος.