Η Εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε σήμερα έρευνα που αφορά τις κατηγορίες από τον ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart ότι δύο από τους δημοσιογράφους του ότι έπεσαν θύματα κατασκοπείας από το Μαρόκο με τη χρήση του Pegasus, του λογισμικού που βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιου σκανδάλου.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης υπό τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό όμιλο Forbidden Stories που έχει έδρα στο Παρίσι, αναφέρει ότι το λογισμικό που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO λειτούργησε ως «κοριός» σε 37 smartphone που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο μόνος τρόπος για να βγάλουμε άκρη σε αυτό είναι οι δικαστικές Αρχές να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα σε σχέση με εκτεταμένη κατασκοπεία που διοργανώθηκε στη Γαλλία από το Μαρόκο», ανέφερε ο Mediapart σε ένα από τα μηνύματά του στο Twitter, αναφορικά με τους δύο ρεπόρτερ του που ήταν υπό παρακολούθηση.
Η Εισαγγελία του Παρισιού –που δεν κατονομάζει συγκεκριμένη χώρα–, τονίζει ότι θα εξετάσει μια σειρά από πιθανά εγκλήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική κατασκοπεία. Από την πλευρά του το Μαρόκο απορρίπτει τις κατηγορίες ως «αβάσιμες και ψευδείς».
Η εφημερίδα The Guardian, ένα από τα μέσα ενημέρωσης που εμπλέκονται στην έρευνα, ανακοίνωσε ότι έχει γίνει «εκτεταμένη και συνεχής κατάχρηση» του λογισμικού της NSO που επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών και email, την καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών και την ενεργοποίηση μικροφώνων.
Η ισραηλινή εταιρεία NSO, με τη σειρά της, ανακοίνωσε ότι το προϊόν της προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από ελεγχόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.