Ο Φίλων Κτενίδης ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά αγάπη για τον Πόντο, το οποίο το απέδειξε και η όλη πορεία της ζωής του.
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα, αλλά όπως και τόσοι άλλοι δεν μπόρεσε να ζήσει όλα του τα χρόνια εκεί. Απελάθηκε από τους Νεότουρκους το 1910 και πήγε στην Αθήνα και αργότερα στη Θεσσαλονίκη.
Ο Φίλων Κτενίδης ήταν ένας άνθρωπος με πολλές ιδιότητες. Θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και γιατρός, υπήρξε εκδότης της «Ποντιακής Εστίας», που ήταν λαογραφικό περιοδικό και ιδρυτής, το 1951, του σωματείου «Παναγία Σουμελά».
Ήταν και εκείνος που εμπνεύστηκε την ανιστόρηση της νέας μονής Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.
Στην Καστάνια Ημαθίας και την Παναγία Σουμελά, που ο ίδιος εμπνεύστηκε βρίσκεται και ο τάφος του, καθώς ο ίδιος απεβίωσε σαν σήμερα το 1963.
Ο Φίλων Κτενίδης, όμως, άφησε πίσω του μεγάλο και σημαντικό έργο, ειδικά για τον Πόντο. Συνέγραψε 17 ποντιακά θεατρικά έργα και είναι ο μοναδικός Πόντιος συγγραφέας, του οποίου τα έργα έχουν παρουσιαστεί από τους περισσότερους ερασιτεχνικούς θιάσους, στην Ελλάδα και διεθνώς.
«Ήταν ίσως ο πρώτος μεταξύ των Ποντίων όστις μελέτησε-ερεύνησε το χαρακτήρα και τη ζωή του Ποντίου, τις αναμνήσεις από τη ζωή της αλησμόνητης Πατρίδος μας και συνέγραψε τα ωραία θεατρικά του έργα, τις ηθογραφίες και άλλες πολλές πνευματικές εργασίες. Δεν επιθυμώ να θεωρηθώ υπερβολικός στη διαπίστωσή μου, ότι με τον Κτενίδη ανυψώθηκε η στάθμη πολιτισμού του Ποντιακού λαού στο Πανελλήνιο. Γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται και από τον γηγενή κόσμο…», είπε για αυτόν ο Ιωάννης Ευφραιμίδης.
Σήμερα, λοιπόν, την μέρα που πέθανε 58 χρόνια πριν, εμείς τιμάμε τη ζωή του.