«Θα ήθελα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να ήταν σαφέστερος όσον αφορά τα θέματα της Αμμοχώστου και γενικότερα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στο περιεχόμενο του προσχεδίου της έκθεσης του ΟΗΕ και τις αναφορές του Αντόνιο Γκουτέρες για «ίσα έμφυτα δικαιώματα».
Μετά το μνημόσυνο για τους ήρωες του Μαρί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «είναι γνωστό ότι και στην Ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και στο Σύνταγμα του 1960 αναγνωρίζεται μια μορφή δικαιωμάτων ενυπαρχόντων στον λαό της Κύπρου είτε αυτοί είναι Τουρκοκύπριοι είτε Ελληνοκύπριοι».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Μανιάνα Καλογεράκη σε ερώτηση για τη χρονική στιγμή που επιλέγει αυτές τις αναφορές ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «βεβαίως δεν είμαι ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχόμενα είναι μια ορθή εκδοχή αυτού που παρερμηνεύοντας το οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να το μετατρέψουν σε κυριαρχική ισότητα».
Όσο για το εάν η Λευκωσία θα κάνει ενέργειες για την Αμμόχωστο ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα, ο Αναστασιάδης είπε πως «στις 14 Ιουλίου θα γίνει η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, θα συζητήσουμε την όλη κατάσταση, το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες και βεβαίως τα όσα επαπειλούνται προκειμένου μέσα από τις δηλώσεις Ερντογάν ή τις πράξεις της Τουρκίας και αφορούν τον εποικισμό ή περαιτέρω βήματα που αλλάζουν το στάτους κβο της Αμμοχώστου».
Κληθείς να δώσει την εκτίμηση εάν θα διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης θα έχουν κάποια αποτελέσματα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε, όπως καταγράφεται, προβεί σε σωρεία διαβημάτων προς κάθε κατεύθυνση, στην ΕΕ, στον πρόεδρο Μπάιντεν, στους αρχηγούς των πέντε κρατών των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, νομίζω ότι είναι καλά γνωστές οι παρεμβάσεις. Θα ήθελα τον ΓΓ να ήταν σαφέστερος όσον αφορά τα θέματα της Αμμοχώστου και γενικότερα. Αυτό που πρέπει να καθοδηγεί τον κάθε ΓΓ. Το αναφέρει βεβαίως. Αλλά πρέπει πλέον να τερματιστεί ο διπλωματικός τρόπος απαράδεκτων γεγονότων που επιτρέπουν, δυστυχώς, πολλές φορές να εκλαμβάνονται ως ανοχή.
Είπα ότι θα μελετηθεί με προσοχή η έκθεση και θα επισημανθούν εκείνα που δεν ανταποκρίνονται στα, ή δεν αποδίδουν, πραγματικά γεγονότα».