Του Κρικόρ Τσακιτζιάν
Το έκανε πάλι το θαύμα της η ελληνική γραφειοκρατία. Κάτι η ανεμελιά, κάτι η σιγουριά του δημοσίου, που δεν πρόκειται να σ’ ενοχλήσει κανείς, ό,τι κι αν κάνεις και κάτι η καλοκαιρινή ραστώνη, έφεραν τα πράγματα στο χώρο της υγείας σε οριακό σημείο και τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, να βγουν εκτός εαυτού.
Στις 31 Ιουνίου έληγαν οι εξάμηνες συμβάσεις που είχαν υπογράψει από τα τέλη Δεκεμβρίου, οι γιατροί που κλήθηκαν να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μάχη που έδινε η χώρα για τον Κορωνοϊό. Με τη λήξη των συμβάσεων, θα έπρεπε να αποχωρήσουν την επόμενη μέρα, οι χιλιάδες ειδικευμένοι γιατροί που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή των δημόσιων νοσοκομείων, για να κρατήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όρθιο, ειδάλλως θα έπρεπε να έχει σταλεί εγκαίρως ενημέρωση για ανανέωση της σύμβασης.
Το Ελληνικό κράτος έκανε και πάλι το θαύμα του. Έστειλε ενημερωτικό μήνυμα σε όλους που έληξαν οι συμβάσεις τους στις 31 Ιουνίου, την ίδια μέρα στις 10 το βράδυ και τους ζητούσαν να απαντήσουν εντός δέκα ημερών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αργίες, αν αποδέχονται την ανανέωση της σύμβασής τους για άλλους έξι μήνες.
Τα νέα μας τα μετέφερε γιατρός, διευθυντής κλινικής μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου, ο οποίος έχει συμπληρώσει το χρόνο συνταξιοδότησης και παρεμεινε το πρώτο εξάμηνο για να βάλει πλάτη στον αγώνα που έδινε η χώρα, να σταθεί όρθια, αλλά αφού είδε πως τον αγνοούν επιδεικτικά και τον προσβάλουν σαν άνθρωπο και σαν επιστήμονα με τέτοια καμώματα, δεν απάντησε μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και αποχώρησε πανηγυρικά, όπως και αρκετοί συνάδελφοί του που ήταν κι εκείνοι στο όριο για σύνταξη.
Η προθεσμία για να απαντήσουν οι γιατροί έληξε σήμερα, Σάββατο 10 Ιουλίου, μια μέρα που είναι αργία.
Εν τω μεταξύ, ειδικευμένοι γιατροί άνεργοι δεν υπάρχουν, σε περίπτωση που θελήσει να προσλάβει το δημόσιο για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν. Άλλοι έχουν προσληφθεί στα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου τους έψαχναν τον τελευταίο καιρό οι ιδιώτες με το κυάλι και άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό και δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ, αφού οι αμοιβές τους έξω είναι υπερδιπλάσιες απ’ ότι στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία.
Μπράβο στο Υπουργείο Υγείας, έτσι που κατάφερε για μια ακόμη φορά.