Να προετοιμάσει και να γαλουχήσει την ποντιακή νεολαία της Αυστραλίας ώστε να διατηρήσει ζωντανή τη φλόγα του ποντιακού ελληνισμού παρά την τεράστια απόσταση από την Ελλάδα και να τη μεταλαμπαδεύσει με τη σειρά της στις επόμενες της γενιές όταν αναλάβει τα ηνία, είναι ένας από τους βασικούς στόχους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο pontosnews.gr ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Στεφανίδης.
Όπως λέει χαρακτηριστικά, οι σύλλογοι που απαρτίζουν την Ομοσπονδία είναι ιδιαιτέρως τυχεροί που διαθέτουν μια τόσο ενεργή νεολαία, η οποία καταφέρνει να μαθαίνει την ποντιακή διάλεκτο μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια που έχουν περίοπτη θέση στις δράσεις τους. Μία από τις σημαντικότερες από αυτές είναι το τριήμερο συνέδριο, το Συναπάντημα.
Κατά τον Παναγιώτη Στεφανίδη, η καταγωγή του οποίου είναι από το μικρό χωριό Δεσμένα της Αργυρούπολης του Πόντου, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας έχει αναλάβει το δύσκολο ρόλο του συντονισμού των προσπαθειών για την αναγνώριση των Γενοκτονιών από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές και για το σκοπό αυτό έχει αγαστή συνεργασία με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους που ζουν στη μακρινή ήπειρο.
Τέλος, δεν παραλείπει να πλέξει το εγκώμιο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσει την ελληνικότητα και την ορθοδοξία στους Έλληνες που κατοικούν τόσο μακριά από τη μητέρα-πατρίδα, αλλά και για να προωθήσει το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Κύριε πρόεδρε, σκιαγραφείστε μας το προφίλ σας αναφορικά με την ποντιακή καταγωγή σας. Από ποιο μέρος του Πόντου κατάγεται η οικογένειά σας; Έχετε ταξιδέψει ποτέ εκεί;
Η οικογένειά μου προέρχεται από ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Δέσμαινα και βρίσκεται στην Αργυρούπολη. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι Πόντιοι που ζουν στην Αναρράχη Εορδαίας, προέρχονται από την συγκεκριμένη περιοχή του Πόντου.
Η οικογένειά μου διέφυγε κατά τη Γενοκτονία, έφτασε στην Αθήνα το 1918 και από εκεί εγκαταστάθηκε στην Πτολεμαΐδα. Δυστυχώς, δεν έχω πάει ακόμα στον Πόντο, κάτι που έχω μετανιώσει αφού τα χρόνια περνούν. Παραδέχομαι ότι δεν μιλώ την ποντιακή διάλεκτο συχνά, αλλά περιστασιακά, με τον πατέρα μου και με ορισμένα μέλη της κοινότητάς μας.
Έχετε κάποια καλλιτεχνική ιδιότητα που σχετίζεται με την ποντιακή παράδοση; Πείτε μας τα βασικότερα σημεία της προσφοράς σας στον ποντιακό ελληνισμό.
Θα έλεγα ότι η ικανότητά μου στη δημιουργία ταινιών είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μου. Μου επέτρεψε να δω ακριβώς πώς πρέπει να σπάσουμε ορισμένους συμβιβασμούς και αρνητικές συνήθειες, ώστε ο ποντιακός ιστορικός πολιτισμός μας να έχει όραμα και μέλλον.
Ως σημείο αναφοράς για την προσφορά μου, θεωρώ την εμπειρία και το πάθος μου για τον ποντιακό πολιτισμό και ελληνισμό γενικότερα. Είμαι τρίτης γενιάς Πόντιος Έλληνας, γεννήθηκα στην Αυστραλία, αλλά όλη μου τη ζωή δραστηριοποιούμαι στις ποντιακές κοινότητες.
Επίσης, βασικό στοιχείο είναι η επαγγελματική και καλλιτεχνική μου εμπειρία, τόσο στη διαχείριση έργων (project management) όσο και στη δημιουργία ταινιών με σκοπό την υλοποίηση νέων ιδεών, οι οποίες βοηθούν στην προσπάθεια προώθησης και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω τις προσπάθειές μου να ενεργοποιηθεί η νεολαία μας, που θα φέρει στο προσκήνιο την επόμενη γενιά Ελλήνων ηγετών στην Αυστραλία.
Η ποντιακή νεολαία βρίσκεται κοντά στους συλλόγους της Αυστραλίας; Συμμετέχει στις δράσεις; Ενδιαφέρεται να μάθει την ποντιακή διάλεκτο, τους χορούς και την παράδοση του Πόντου; Κοινώς, ενισχύονται με νέο «αίμα» οι σύλλογοι;
Δεν είναι όλοι οι σύλλογοι τυχεροί, ώστε να έχουν μια τόσο δραστήρια νεολαία, όπως εμείς. Η Ομοσπονδία μας έχει επτά μέλη, πέντε εκ των οποίων έχουν μια ζωντανή ενεργή ομάδα νέων, με το έκτο μέλος μας να είναι το μέσο διαχείρισης και οργάνωσης όλων.
Η μοναδικότητα της μουσικής μας και ο χορός διευκολύνουν τους νέους να βρουν ένα μονοπάτι στην ταυτότητα τους. Μέσω της μουσικής μαθαίνουν τη γλώσσα.
Η πρόκληση είναι να μετατρέψουμε πολλούς από αυτούς τους νέους σε προσωπικότητες που θα είναι σε θέση, όταν αναλάβουν τα ηνία, να αναπτύξουν και να κάνουν τον ποντιακό μας πολιτισμό ακόμη πιο προσιτό στην επόμενη γενιά.
Πόσο εύκολο είναι σε μία χώρα τόσο μακρινή από την Ελλάδα –και τόσο αχανή– να μεταλαμπαδευτούν ο ποντιακός πολιτισμός, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα στους νεότερους; Υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου;
Είναι δύσκολο, αν και το διαδίκτυο έχει κάνει τα πράγματα λίγο ευκολότερα. Το ότι φεύγουν σιγά-σιγά από τη ζωή οι πρώτες προσφυγικές γενιές μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων κάνει εμάς τους επόμενους να να εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από την Ελλάδα. Να είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε συχνότερα στην Ελλάδα, για να «βυθιστούμε» και να εμποτιστούμε από τον ποντιακό πολιτισμό.
Αυτός ακριβώς ο εμποτισμός είναι το κλειδί. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ορίζουμε με μεγαλύτερη συνέπεια τις πτυχές του πολιτισμού μας και πώς θα τις διατηρήσουμε ζωντανές, προκειμένου να μας επιτρέψουν με τη σειρά τους να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με την ευρύτερη ποντιακή κοινότητα.
Πρέπει να βρούμε όλο και περισσότερους τρόπους για να φέρουμε αυτήν τη συνδεσιμότητα στη νεολαία μας.
Πιστεύω ότι εάν υπάρχει πάθος για μάθηση μπορεί κανείς να μάθει την ποντιακή διάλεκτο, τον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Ο ρόλος μας είναι να το κάνουμε αυτό όσο το δυνατό πιο εύκολο και πιο προσιτό. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθουν, όσο γίνεται περισσότεροι, τη διάλεκτο μας.
Μιλήστε μας για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Πόσο συμβάλλει στη διατήρηση της ελληνικότητας, στο να παραμείνει ζωντανή η ελληνική ταυτότητα και ο ελληνικός πολιτισμός;
Η ποντιακή κοινότητα της Αυστραλίας είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έχει κάνει πρωταρχικό του στόχο και αποστολή του να διατηρήσει την ορθόδοξη και ελληνική μας ταυτότητα εδώ στην Αυστραλία.
Δεν έχει μόνο υποστηρίξει μια σειρά έργων στην κοινότητά μας, αλλά είναι και ο πρώτος ηγέτης της Εκκλησίας μας που μίλησε –και μάλιστα ως κεντρικός ομιλητής– σε εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η οποία διοργανώθηκε φέτος στο Σίδνεϊ.
Η Ομοσπονδία μας και τα μέλη της από τη Νέα Νότια Ουαλία αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή από την υποστήριξη και το φλογερό λόγο της Αρχιεπισκοπής, με μπροστάρη έναν πολύ αφοσιωμένο και αγαπητό Αρχιεπίσκοπο.
Τι προγραμματίζει η Ομοσπονδία σας;
Η Ομοσπονδία μας έχει υποστεί επαναστατικές αλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό οδήγησε στη συγκρότηση μιας εκτελεστικής επιτροπής με το 90% των μελών της είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς Έλληνες ποντιακής καταγωγής
Για πρώτη φορά στην 32ετή ιστορία της Ομοσπονδίας μας έχουμε μια ενεργή και ζωντανή επιτροπή για τη νεολαία, που όχι μόνο συντονίζει τις κοινωνικές δραστηριότητες στις πέντε μεγάλες αυστραλιανές πόλεις, αλλά έχει αναλάβει μοναδικές δράσεις, όπως τελευταία το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου, με μεγάλη επιτυχία.
Η Ομοσπονδία μας είναι πρωτίστως υπεύθυνη για το συντονισμό των προσπαθειών της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε ολόκληρη την Αυστραλία. Πρόσφατα ξεκινήσαμε την «Ενωμένη Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης» (Joint Justice Initiative) μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, για να αυξήσουμε την πίεση για αναγνώριση των τριών Γενοκτονιών.
Η Ομοσπονδία μας, από έναν απλό οργανισμό που διοργάνωνε μια ετήσια συνάντηση όπου συζητούνταν κάποιες απόψεις και θέσεις, εξελίχθηκε σε ένα έγκριτο εθνικό σώμα με ισχυρή επιρροή στην ανάπτυξη και προώθηση της πλούσιας κουλτούρας μας.
Τέλος, το ετήσιο τριήμερο Συνέδριο-Συναπάντημα προσελκύει περισσότερους από 100 νέους Πόντιους χορευτές από όλη την Αυστραλία, οι οποίοι ενωμένοι συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή του πολιτισμού και της κουλτούρας μας. Το Συναπάντημα αναδεικνύει και το ταλέντο μουσικών κάθε χρόνο, και οι νέοι μας γίνονται ακροατές μιας ποικιλίας διαφορετικών αποδόσεων. Το αποτέλεσμα είναι να εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους γύρω από τον ποντιακό πολιτισμό.
Να σημειώσω ότι τα σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας είναι:
- Ποντοξενιτέας Σίδνεϊ
- Ποντιακός Σύλλογος Σίδνεϊ «Παναγία Σουμελά»
- Ποντιακός Σύλλογος Γούλονγκονγκ «Διογένης»
- Ποντιακός Σύλλογος Καμπέρας
- Ποντιακή Αδελφότητα Αδελαΐδας
- Ποντιακή Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Ένωση Μελβούρνης «Ακρίτες του Πόντου»
- Ποντιακό Ίδρυμα Αυστραλίας «Παναγία Σουμελά».
Ρωμανός Κοντογιαννίδης