Οι μελιτζάνες καρνίγιαρικ είναι τα… γνωστά «παπουτσάκια», αλλά όπως τα έκαναν στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή χωρίς μπεσαμέλ.
Με αρώματα πολίτικης κουζίνας, φαγητό γνωστό και στη σημερινή Τουρκία.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» δίνουν τη συνταγή που έχει πρωταγωνιστή ένα αγαπημένο κηπευτικό του καλοκαιριού, βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας:
4 μελιτζάνες |
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο |
2 ντομάτες |
4 καυτερές πιπεριές (εναλλακτικά πιπεριές Φλωρίνης ή πράσινες) |
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό |
2 σκελίδες σκόρδο |
1 κ.σ. αλάτι |
Από 1 κ.γ. κύμινο, κόλιανδρο αποξηραμένο και δυόσμο αποξηραμένο |
Από 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καπνιστή και ρίγανη |
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας |
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα |
Λίγο ελαιόλαδο για τον κιμά |
- Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε έτσι ώστε να έχουν μια μεριά με φλούδα και μία χωρίς. Τις τηγανίζουμε σε αρκετό ηλιέλαιο.
- Παράλληλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και τσιγαρίζουμε για ένα λεπτό.
- Βάζουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε μισή κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά του.
- Σχίζουμε τις μελιτζάνες στη μέση έτσι ώστε να πάρουν σχήμα βάρκας και γεμίζουμε με κιμά. Στρώνουμε με φέτες ντομάτας και την πιπεριά. Βάζουμε ρίγανη και αλάτι και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C σε αντιστάσεις.
Σάββας Καρίπογλου