Του Κρικόρ Τσακιτζιάν
Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Κύπρο, συγκλόνισε όχι μόνο εκείνους που μένουν στη Μεγαλόνησο, αλλά κι εκείνους που ζουν στο εξωτερικό, αφού είδαν τα μέρη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, να παραδίδονται στις αδηφάγες φλόγες.
Οι πύρινες γλώσσες που ξεπήδησαν στις ορεινές περιοχές του νησιού της Αφροδίτης, στους παλαιότερους, ξύπνησε μνήμες από την εισβολή του Αττίλα στο νησί, όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στις 20 Ιουλίου του ‘74 όπου και τότε καίγονταν ο Πενταδάχτυλος, αλλά εκείνη τη φορά από τις βόμβες των εισβολέων.
Η γνωστή καλλιτέχνης Εύη Καπάταη, η οποία είναι η πρέσβειρα Τουρισμού της Κύπρου στην Ελλάδα από το 2012, μας άνοιξε την ψυχή της και μας μίλησε για τα συναισθήματα που ένιωσε όταν είδε αυτή την καταστροφή.
“ Κανείς δεν περίμενε τι θα ακολουθήσει…. σε λίγα λεπτά οι περιοχές γύρω από τη Λεμεσό παραδόθηκαν στις φλόγες, από τις οποίες χάθηκαν 4 άνθρωποι και χιλιάδες στρέμματα γης.
Κύλησαν δάκρυα στα μάτια μου, όταν αντίκρισα αυτές τις εικόνες κι αυθόρμητα μου γεννήθηκε το ερώτημα, γιατί πάλι;
Γιατί να χαθεί ξανά, ένα σημαντικό κομμάτι πράσινου σ’ αυτό τον τόπο που τόσο το έχει ανάγκη.
Η Κύπρος παλεύει να κρατήσει τα δάση της. Μη ξεχνάτε ότι χρόνια τώρα αντιμετωπίζει τη μάστιγα της λειψυδρίας, που είναι από τα βασικότερα προβλήματα της χώρας.
Τις περιοχές που κάηκαν τις έχω επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν και σαν τραγουδίστρια, αλλά και σαν πρέσβειρα Τουρισμού της Ελλάδας από το 2012.
Μπρος την εικόνα της καταστροφής, ξέσπασα σε κλάματα γιατί μου θύμισε την εισβολή του ΄74 και ξαφνικά, άκουσα να λέγεται ακριβώς αυτό το πράγμα κι από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη.
Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική κυβέρνηση που ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα της χώρας μου για βοήθεια, στέλνοντας πυροσβεστικά αεροσκάφη που συνέδραμαν ουσιαστικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Είμαι σίγουρη ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα σκύψει πάνω από τους πληγέντες και θα τους στηρίξει και υλικά και ηθικά.”
Να σημειώσουμε ότι εκτός από τη μεγάλη γεωργική και κτηνοτροφική καταστροφή που υπέστη η Κύπρος από αυτή τη φωτιά, χάθηκαν και πολλά σπίτια, που ήταν κύριες κατοικίες των Κυπρίων και σήμερα οι οικογένειές τους φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με έξοδα της Κυπριακής κυβέρνησης. Το θέμα είναι να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ζημιών και οι άνθρωποι αυτοί να πάνε σε δικά τους σπίτια.