Να ενωθεί σαν μία γροθιά ο ποντιακός ελληνισμός, προκειμένου να επιτύχει την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του, με αποκορύφωμα τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τονίζει μέσω του pontosnews.gr ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ο ίδιος βλέπει το 2022, έτος που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ως μία πολύ καλή ευκαιρία, ώστε μέσα από τις μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των τραγικών γεγονότων που θα διοργανωθούν σε ολόκληρη τη χώρα, να τεθούν τα αιτήματα όλων των προσφυγικής καταγωγής Ελλήνων της Ανατολής.
Τονίζει, παράλληλα, ότι η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή γι’ αυτό, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σημειώνει ότι η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει, με τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων με επιστημονικό, πολιτιστικό και ιστορικό περιεχόμενο, πόλη-μπροστάρη στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αφού, όπως λέει, δεν υπάρχει ούτε ένας Θεσσαλονικιός που να μην έχει έστω και σε κάποιο ποσοστό καταγωγή από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής.
Άλλωστε και στις δικές του φλέβες κυλάει αίμα προσφυγικό, αφού η μία γιαγιά του, από την πλευρά της μητέρας του, κατάγεται από την Τρίγλια της Βιθυνίας, τόπο που ο ίδιος γιόρτασε δύο χρονιές τα Θεοφάνια, πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τονίζει ακόμα ότι αλλάζει μέρα με τη μέρα προς το θετικό η φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, τόσο με τα μεγάλα έργα που υλοποιεί η Πολιτεία όσο και με αυτά που προγραμματίζει και εκτελεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης και υπογραμμίζει ότι η πόλη έχει όλες τις δυνατότητες να μπει σε τροχιά τεράστιας ανάπτυξης και να παίξει το ρόλο μιας ευρωπαϊκής μητρόπολης σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας χαρακτηρίζει ως χρονιά-ορόσημο το 2026 για τη Θεσσαλονίκη, αφού τότε αναμένεται να ολοκληρωθούν η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και υποστηρίζει ότι η πόλη διαθέτει σειρά λαμπρών παλαιών βιομηχανικών κτηρίων, στα οποία θα μπορεί να επεκταθεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που θα γίνει στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».
Οι εκδηλώσεις μνήμης
Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, από την πρώτη ημέρα της εκλογής του ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης έθεσε ως έναν από τους βασικούς στόχους του να τιμήσει όπως αξίζει, το 2022, τις αθώες ψυχές που χάθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας Θεσσαλονικιός που να μην έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και τις άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην κουβαλάει βιώματα, αναμνήσεις, τον πολιτισμό και τις συνήθειες από τις χαμένες πατρίδες, καθώς και τον καημό γι’ αυτές. Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής που θα διοργανώσουμε, δεν θα αποτελούν απλώς πολιτιστικό event.
»Έχει γίνει μία εξαιρετική προεργασία, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο έχουμε μία άριστη σχέση.
»Θέλουμε να μετατρέψουμε το έτος 2022 σε χρονιά προώθησης και διεκδίκησης των αιτημάτων του ελληνισμού της Ανατολής.
»Να αποτελέσει μία ευκαιρία, ώστε να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα και προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Αυτά πρέπει να γίνουν με επιστημονική τεκμηρίωση», τονίζει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
https://vimeo.com/574925363
Κατά τον ίδιο, ο μεγάλος στόχος για το 2022 είναι να διοργανωθεί ένα συνέδριο με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων, από το οποίο να εξαχθούν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τα τραγικά προ εκατονταετίας γεγονότα.
Όπως λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, «θέλουμε να τιμήσουμε τα θύματα αλλά και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Ανατολής και όχι να δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα».
Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προγραμματίζεται να διοργανωθεί και σειρά μεγάλων συναυλιών.
Επιστολές στις αδελφοποιημένες πόλεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας
Στην κινητοποίηση του δικτύου των αδελφοποιημένων με το Δήμο Θεσσαλονίκης πόλεων ανά τον κόσμο, ώστε οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να πιέσουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, επικεντρώνεται, σε μεγάλο βαθμό, η προσπάθεια του Κωνσταντίνου Ζέρβα, αναφορικά με τα θέματα του ποντιακού ελληνισμού.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη στείλει επιστολές για το θέμα στις αδελφοποιημένες πόλεις και η προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
«Θέλω να αναφέρω, για παράδειγμα, τον δήμαρχο της Λειψίας, ο οποίος μας απάντησε με μία πολύ ευγενική επιστολή και μας είπε ότι δεν γνώριζε γι’ αυτά που έγιναν. Είναι σημαντικό ότι πλέον τα γεγονότα γίνονται γνωστά. Η συγκυρία για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού είναι ιδιαίτερα θετική μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
»Η ισχύς των ποντιακών σωματείων θα πρέπει να ενωθεί σα μια γροθιά. Νιώθω τον πόνο, την αγωνία των Ποντίων, τη μεγάλη δίψα τους να δημιουργήσουν. Πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι, ώστε να αναγνωριστούν όλα αυτά που έγιναν εκείνα τα ‘’μαύρα’’ χρόνια. Μόνο έτσι θα αναπαυθούν και οι ψυχές των προγόνων μας. Εγώ που έχω και μικρασιατική καταγωγή, το καταλαβαίνω αυτό πολύ καλά».
Η Θεσσαλονίκη σε τροχιά ανάπτυξης
Την απόλυτη πεποίθησή του ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, ώστε να ακολουθήσει τροχιά μεγάλης ανάπτυξης και να γίνουν σε αυτήν σημαντικές επενδύσεις στο άμεσο μέλλον, σημειώνει στο pontosnews.gr ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Η Θεσσαλονίκη έχει τη θέση, τη μορφή, την ιστορία, όλα τα εχέγγυα και τα χαρακτηριστικά για να έρθει στην πόλη μεγάλη ανάπτυξη και να γίνουν επενδύσεις.
»Ως παράδειγμα, θα αναφέρω μία πρόσφατη τυχαία συνάντησή μου με τρεις νεαρούς Ισραηλινούς επιχειρηματίες. Μου είπαν ότι γι’ αυτούς η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει το Τελ Αβίβ της επόμενης δεκαετίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτό το λένε άνθρωποι που επιλέγουν την πόλη για να επενδύσουν και όχι επειδή απλώς την αγαπούν.
»Ήδη έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στην πόλη μας, όπως αυτές της Pfizer και της Cisco και αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα μπορούσαμε να μιλάμε και για άλλες επενδύσεις έτοιμες σήμερα ή τουλάχιστον στο στάδιο της ολοκλήρωσης.
»Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μία πολύ σημαντική καμπή, ώστε να αποκτήσει το ρόλο της ευρωπαϊκής μητρόπολης για ολόκληρη την περιοχή», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστική με την Αθήνα. Πρέπει να πηγαίνει παράλληλα με την Αθήνα».
https://vimeo.com/574926107
Τα μεγάλα έργα αλλάζουν τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, μια σειρά από μεγάλα έργα που εκτελούνται από την κεντρική Πολιτεία αλλάζουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Όπως αναφέρει, πλέον η Θεσσαλονίκη διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο, το λιμάνι της αναβαθμίζεται, ενώ τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει μετρό και εξωτερική περιφερειακή οδό.
Στα παραπάνω μεγάλα έργα έρχονται να προστεθούν και οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Aνοίγουμε το φάκελο με τις προτάσεις για ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους. Έχουν γίνει συνολικά 14 προτάσεις, ακόμα και από το Βιετνάμ. Επιτροπή ειδικών θα αποφασίσει για το πρώτο βραβείο. Επίσης, δουλεύουμε για τις αναπλάσεις στην Πλατεία Ελευθερίας και στην Πλατεία Δικαστηρίων. Στο τελευταίο στάδιο διαμόρφωσης βρίσκεται το ειδικό χωρικό σχέδιο για το καινούργιο γήπεδο του ΠΑΟΚ και θα προχωρήσει και η ανάπλαση της ΔΕΘ», εξηγεί.
Ακόμη, διαβλέπει ότι το 2026 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά, χρονιά-ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη. «Θα έχουμε μία καινούργια ΔΕΘ, όταν θα κλείνει τα 100 χρόνια της, καινούργιο γήπεδο ο ΠΑΟΚ, όταν και αυτός κλείνει τα 100 χρόνια του, ενώ εκείνη τη χρονιά κλείνει την εκατονταετία του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα είναι σημαντική χρονιά και για άλλα προσφυγικά σωματεία, όπως αυτό της ΜΕΝΤ», σημειώνει.
Τα δύο μουσεία
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα δύο μουσεία που αναμένεται να αποτελέσουν τεράστιους πόλους προσέλκυσης τουριστών για τη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
«Για το Μουσείο Ολοκαυτώματος δουλέψαμε πάρα πολύ και λύθηκαν όλα τα οικοπεδικά προβλήματα που προέκυψαν. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσέφερε άλλες 10.000 τετραγωνικά μέτρα και το μουσείο θα κατασκευαστεί τελικά σε μία έκταση συνολικά 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Το μουσείο αναμένεται να έτοιμο το 2026 και μαζί με κόμβους που θα διαμορφωθούν, θα μπορούμε να μιλάμε για μεγάλη ανάπτυξη της υποβαθμισμένης σήμερα και σε ύπνωση δυτικής πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης», δηλώνει.
Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», έργο που συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Μείζονος Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σημειώνει ότι θα γίνει σε ένα εξαιρετικό πάρκο, σε μία περιοχή που κατοικούν κυρίως οικογένειες προσφυγικής καταγωγής.
«Προφανώς δεν αρκεί ο χώρος, για να στεγάσει όλη την ιστορία και τον πολιτισμό του προσφυγικού ελληνισμού, ωστόσο, η κατασκευή του αποτελεί μία καλή αρχή. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει εξαιρετικούς παλιούς βιομηχανικούς χώρους, όπως το Αλλατίνη, το Φιξ και την Υφανέτ, στους οποίους μπορεί να επεκταθεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε και να φιλοξενήσουν τα πλουσιότατα εκθέματα», καταλήγει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Συνέντευξη: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
Φωτογραφίες-βίντεο: Φίλιππος Φασούλας.