Οργή, πολύς φόβος, λίγη ελπίδα και μεγάλη ντροπή είναι οι λέξεις που εκφράζουν τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Αυτά είπαν όσοι ρωτήθηκαν σε έρευνα που έκανε η MRB για λογαριασμό του real.gr, η οποία αποτυπώνει μια ζοφερή εικόνα για το πώς βλέπουν τα πράγματα οι πολίτες στην πραγματική τους διάσταση, κι όχι όπως μας τη σερβίρουν τα επικοινωνιακά επιτελεία.
Στο ερώτημα για το πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα, «καλά» τόλμησε και είπε μια μικρή μειοψηφία που άγγιξε μόλις το 9,5%. Όλοι οι άλλοι τα βλέπουν μαύρα κι άραχνα.
Ενδεικτικό είναι το ποσοστό των Ελλήνων που αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση: Το 71,6% τη θεωρεί από κακή έως πολύ κακή.
Το ίδιο προσγειωμένοι σε μια σκληρή πραγματικότητα φαίνονται οι πολίτες και όσον αφορά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Μάλιστα, θεωρούν ότι βρίσκεται αν όχι σε εξέλιξη, τουλάχιστον προ των πυλών.
Για τα ελληνοτουρκικά ο κόσμος είναι διχασμένος: Σχεδόν οι μισοί θεωρούν πως θα έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ άλλοι τόσοι δεν πιστεύουν πως θα συμβεί κάτι μεταξύ των δύο χωρών.
Εν τω μεταξύ στον τουρισμό –όπου έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για βελτίωση των οικονομικών του κράτους–, τα πράγματα όχι απλά δεν είναι καλά, αλλά κλείνουν η μία πίσω απ’ την άλλη μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Για πρώτη φορά βγαίνουν τόσα πολλά ξενοδοχεία στο σφυρί.
Σύμφωνα με την έρευνα του Κτηματομεσιτικού Δικτύου e-Real Estates, τους τελευταίους δύο μήνες βγήκαν στο σφυρί 211 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, μεταξύ αυτών αρκετά πεντάστερα και τετράστερα σε Χαλκιδική, Αργοσαρωνικό και Κρήτη. Οι δε μικρότερες μονάδες βρίσκονται σε όλη τη χώρα, ακόμη και στα πιο κοσμικά νησιά, όπως Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο.
Την ίδια τύχη έχουν και μονάδες σε χειμερινούς προορισμούς, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όπως σε Καρπενήσι, Πήλιο και Καλάβρυτα.
Αυτό σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας και ακόμη λιγότερα έσοδα για το κράτος από φόρους.
Για την πανδημία, εκεί που είπαμε «Δόξα τω Θεώ» αρχίσαμε πάλι το «Βόηθα Παναγιά», αφού τα κρούσματα αγγίζουν τα 2.000 την ημέρα και αργά ή γρήγορα θα δούμε πώς θα εξελιχθούν, και αν θα αρχίσουν να γεμίζουν και πάλι τα νοσοκομεία.
Εν τω μεταξύ, έχει εξελιχθεί σε μπάχαλο η προσπάθεια των αρμοδίων να πείσουν τους αρνητές να αλλάξουν γνώμη και να εμβολιαστούν. Ο κόσμος αυτός δεν φαίνεται να πείθεται ούτε με δωροδοκίες, ούτε με παρακάλια, αλλά ούτε να κάμπτεται κι από τις απειλές.
Τη λύση την έδωσε ο πρόεδρος της MRB Δημήτρης Μαύρος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου στον ρ/σ Real.
Είπε πως θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν αναθέσει το ρόλο αυτό στον μοναδικό επιστήμονα που πραγματικά εμπιστεύεται ο κόσμος κι όχι σε όλους εκείνους που επιδιώκουν να κάνουν καριέρα βγαίνοντας στις τηλεοράσεις, όπου τρελαίνουν τον κόσμο.
Αυτός ο επιστήμονας, όπως είπε ο κύριος Μαύρος, είναι ο «οικογενειακός γιατρός», που είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει θετικά ο καθένας μας και τον έχουν αφήσει στο περιθώριο να παρακολουθεί ως απλός θεατής όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται στη χώρα εδώ και έναν χρόνο.
Σημασία, λοιπόν, δεν έχει να μαθαίνουμε κάθε λίγο και λιγάκι ποιος προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ποιος είναι ικανότερος να κυβερνήσει. Σημασία έχει να μπορέσει αυτός που βγαίνει πρώτος στις προτιμήσεις του κόσμου να αναστρέψει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, όχι με τρικ αλλά με ουσιαστικές πράξεις που θα κάνουν καλύτερη την κατάσταση, ώστε να αλλάξει η ζοφερή εικόνα της χώρας άμεσα, πριν να είναι πολύ αργά.