Στις 28 Ιουνίου 1952 στο Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνιας διοργανώνονται τα πρώτα Μις Υφήλιος. Με μια μικρή ίντριγκα.
Τα καλλιστεία δημιουργήθηκαν μαζί με τα Μις USA από τον μεγάλο σπόνσορα Catalina όταν η νικήτρια των αντίπαλων έκτοτε Miss America αρνήθηκε να ποζάρει με μαγιό σε διαφημιστικές καταχωρίσεις. Η εταιρεία απέσυρε την τεράστια χορηγία της και δημιούργησε τους δικούς της διαγωνισμούς ομορφιάς.
My name is Daisy Mavraki and I am from Greece
Στον πρώτο διαγωνισμό έλαβαν μέρος καλλονές από 30 χώρες. Μία από αυτές ήταν και η χώρα μας που εκπροσωπήθηκε από την πρώτη Σταρ Ελλάς, τη 17χρονη Νταίζη Μαυράκη.
Τελικά νικήτρια αναδείχθηκε η 18χρονη Armi Helena Kuusela από την Φινλανδία. Πρώτη αναπληρωματική η εκπρόσωπος της Χαβάης και δεύτερη η Ελληνίδα.
«Τότε υπέγραψα τριετές συμβόλαιο με την κινηματογραφική εταιρία Universal με σκοπό να μείνω εκεί. Όμως δεν άντεχα μακριά από την πατρίδα», είχε δηλώσει πολλά χρόνια αργότερα η Νταίζη Μαυράκη.
Και κατέληγε: «Θυμάμαι μου έστελναν τηλεγραφήματα οι δικοί μου που έλεγαν: “Αν θέλεις να μείνεις, μείνε”. Και το άλλο τηλεγράφημα έλεγε: “Γύρισε αμέσως πίσω“».
Ο ανταγωνισμός και ο ξάδελφος
Αρχές της δεκαετίας του 1950. Η Ελλάδα ύστερα από Κατοχή και Εμφύλιο προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της. Φτώχεια, αβεβαιότητα, περίεργο πολιτικό σκηνικό.
Από την άλλη ένας νέος κόσμος ξεπρόβαλε. Ο κινηματογράφος και τα έντυπα –τηλεόραση δεν υπήρχε– προσπαθούσαν να σπείρουν αισιοδοξία. Έτσι το Έθνος πήρε τη μεγάλη απόφαση: Τη διοργάνωση καλλιστείων. Κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο το 1952, με έναν απίστευτο –για το σήμερα– πουριτανισμό. Παρ’ όλα αυτά για έναν περίπου μήνα η χώρα πορώθηκε με το διαγωνισμό. Τα 11 υποψήφια κορίτσια έγιναν οι αγαπημένες του κόσμου.
Και στις 5 Απριλίου 1952 στην «Μεγάλη Βρετάνια» έγινε ο πρώτος διαγωνισμός.
Τι και αν λίγες μέρες πριν (30 Μαρτίου) έχει εκτελεστεί ο Νίκος Μπελογιάννης. Τη βραδιά των καλλιστείων έπνεε κοσμικός αέρας. Παρουσιαστές της βραδιάς οι: Μελίνα Μερκούρη, Μίμης Φωτόπουλος, Γιώργος Παππάς.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη, ενώ το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Παπάγος, ο Σοφοκλής Βενιζέλος και άλλοι πολιτικοί. Το τραγούδι της βραδιάς έγραψε ο Μίμης Τραϊφόρος.
Όσο για τις φιναλίστ; Οι επικρατέστερες ήταν δύο: Η Χανιώτισσα που όμως ζούσε στο Κολωνάκι Νταίζη Μαυράκη και η Πειραιώτισσα Βιργινία Πετιμεζάκη. Νικήτρια αναδείχθηκε η πρώτη.
Η ζωή του νεαρού κοριτσιού άλλαξε εκείνο το βράδυ. Όπως και του ξαδέλφου της, του νεαρού πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του Μαρίκα Γιαννούκου, κόρη εύπορης οικογένειας. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
Το μετά
Ήταν τόσο μεγάλη η δημοφιλία, όχι μόνο των δυο κοριτσιών, αλλά και των υπόλοιπων φιναλίστ, που δεν ξεχάστηκαν μετά τη βραδιά των καλλιστείων.
Η Νταίζη Μαυράκη το 1954 συμμετείχε στη δραματική ταινία Νυχτερινή περιπέτεια. Ένα ιστορικό φιλμ, αφού είναι το μοναδικό που υπογράφει ο Άγγελος Τερζάκης.
https://www.youtube.com/watch?v=U3Q1j77bJ78
Στη συνέχεια μετακόμισε στη Βιέννη, όπου σπούδασε σκηνοθεσία και ενδυματολογία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας.
Παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη κλωστοϋφαντουργίας «Βελλή», αλλά ο γάμος τους δεν κράτησε. Ακολούθησε δεύτερος γάμος με τον γυναικολόγο Αντώνη Κομνηνό, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.
Η Νταίζη Μαυράκη έζησε μια ήρεμη ζωή, με πολλή αγάπη και πολλά ταξίδια. Η πρώτη Σταρ Ελλάς πέθανε τον Νοέμβριο του 2018, σε ηλικία 83 ετών.
«Έχω πολλές ωραίες αναμνήσεις. Νομίζω όμως ότι η πιο συγκινητική ήταν όταν περνούσα τη γέφυρα της ομορφιάς: ο κόσμος δεν θυμόταν ότι είχα τον αριθμό 6 και φώναζε ρυθμικά: “Πειραιάς-Πειραιάς”», είχε δηλώσει η Βιργινία Πετιμεζάκη για τη βραδιά των καλλιστείων. Την επόμενη χρονιά επαιξε στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου Πρέπει να τα παντρέψουμε.
Μετά ταξίδεψε στην Ιταλία και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο: Φρύνη, Τζοκόντα, Παρέλασις τραγουδιών, και η Ζωή του Ντονιτσέτι ήταν οι ταινίες που γύρισε εκεί.
Υστερα από 3,5 χρόνια έφυγε για το Μεξικό, όπου εμφανίστηκε στην τηλεόραση. Η Βενεζουέλα ήταν ο επόμενος σταθμός, όπου εργάστηκε στην εμπορική τηλεόραση.
Εκεί γνώρισε το 1962 τον βιομήχανο Σιμόν Φέηγκ. Παντρεύτηκε και απόκτησε τρία παιδιά, τον Κλαούντιο, τη Σαρίτα και τον Ροβέρτο. Από τότε εγκατέλειψε κινηματογράφο και τηλεόραση και αφοσιώθηκε στην οικογένειά της.
Σπύρος Δευτεραίος