Ογδόντα χρόνια κλείνουν φέτος από τη γέννηση του Κριστόφ Κισλόφσκι, ενός από τους πιο σημαντικούς και με μεγάλη επιρροή κινηματογραφιστές και σεναριογράφους στον κόσμο. Αν και έκλεισε τα μάτια του το 1996, το έργο του εξακολουθεί να προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους κινηματογραφόφιλους αλλά και να αποτελεί έναυσμα για την ανάλυση του εύθραυστου τοπίου της ανθρώπινης ύπαρξης.
Οι θαυμαστές του κάνουν λόγο για δημιουργό «καλλιτεχνικών ευαγγελίων»!
Η τριλογία των χρωμάτων, ο Δεκάλογος, η Διπλή ζωή της Βερόνικα, ο Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής, Η τυφλή τύχη, και η Μικρή ιστορία για ένα φόνο, είναι μόνο μερικά από τα έργα του Πολωνού καλλιτέχνη που θα μείνουν στην κινηματογραφική αιωνιότητα.
Γεννημένος στην Πολωνία, σαν σήμερα το 1941, ο Κισλόφσκι ανέπτυξε αγάπη για τη διήγηση ιστοριών μέσω του πάθους του για τη λογοτεχνία.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματά του «είναι η απαράμιλλη ουμανιστική προσέγγιση με την οποία διαχειριζόταν κινηματογραφικά τα ζητήματα ηθικής σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και η εξέχουσα ποιητική του γλώσσα, ένα ιδιαίτερο συντακτικό με το οποίο μετέτρεπε ιστορίες για πάθη, φόνους και λοιπά «αμαρτήματα», σε κινηματογραφικές παραβολές. Ο ίδιος μεγάλωσε άλλωστε με βαθιά Ρωμαιοκαθολική πίστη και διατηρούσε μία «προσωπική, ιδιωτική» σχέση με τον Θεό. Στο έργο του όμως η θρησκεία συνδιαλλέγεται σθεναρά με την κοινωνική καταγραφή», έγραφε ο Πάνος Γκένας στο cinemagazine.gr.
Τελευταίο του κινηματογραφικό έργο, η Τριλογία των Χρωμάτων (Μπλε, Λευκή, Κόκκινη), που εμπνέεται από τα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας. Ο Κισλόφσκι σχολιάζει με αφετηρία τα ιδεώδη της γαλλικής επανάστασης τις σχέσεις των ανθρώπων στις απαρχές της Ενωμένης Ευρώπης των «τεσσάρων ελευθεριών», δηλαδή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, υπηρεσιών, εμπορευμάτων, κεφαλαίων.
Αυτόν τον σπουδαίο μάγο του κινηματογράφου τιμά σήμερα η Google με το doodle της.