Περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια είναι το μόνο φάρμακο για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ έχει λάβει αιτήματα από τουλάχιστον τρεις εταιρίες παρασκευής εμβολίων για να εγκρίνει τα σκευάσματά τους για κατεπείγουσα χρήση και ελπίζει ότι θα δώσει την έγκρισή του σε τουλάχιστον ένα ή δύο από αυτά σε έναν με δύο μήνες.
Η Μαριάντζελα Σιμάο, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, αρμόδια για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, δεν διευκρίνισε ποια εμβόλια εξετάζονται αυτήν την περίοδο.
Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ έχει δώσει έγκριση στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sinopharm και Sinovac.
Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «παγκόσμια αποτυχία που υπογραμμίζει τις αδικίες» την ανικανότητα του κόσμου να παράσχει αρκετά εμβόλια για τις φτωχές χώρες.
«Δεν φταίει η διστακτικότητα (σ.σ. απέναντι στα εμβόλια). Φταίει η έλλειψη εμβολίων. Και η κατάσταση σε πολλές φτωχές χώρες, ιδίως στην Αφρική, είναι πολύ ανησυχητική. Δεν υπάρχουν εμβόλια. Δεν μπορούμε να μιλάμε για παραδόσεις ή για δυνατότητες απορρόφησης, όταν δεν υπάρχουν εμβόλια», τόνισε.