Η Ρωσία ήταν το κεντρικό ζήτημα συζήτησης της σημερινής ημέρας στη σύνοδο κορυφής των χωρών της ΕΕ. Ακούστηκαν αρκετές αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με αν πρέπει να γίνει σύνοδος κορυφής Ρωσίας- ΕΕ με πολλούς αρχηγούς κρατών να λένε ότι αν γίνει δεν θα συμμετάσχουν.
Πρόταση για αυτή τη συνάντηση έκαναν χθες η Γαλλία και η Γερμανία, με τη Ρωσία να λέει ότι ακόμα δεν γνωρίζει λεπτομέρειες.
Ο πρόεδρος της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιδιώκει διάλογο ανώτατου επιπέδου με τη Ρωσία χωρίς αλλαγή πορείας από το Κρεμλίνο, που έχει προσαρτήσει την Κριμαία από το Κίεβο και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως δεν αντιτίθεται στη διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής των επικεφαλής των κοινών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά (ο ίδιος) δεν θα πάρει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση.
Αντίθετοι σε αυτή τη συνάντηση είναι και οι Λιθουανοί, οι οποίοι προειδοποίησαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συμμετάσχει σε άμεσο διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο η Μόσχα δεν αλλάζει συμπεριφορά.
Η Αυστρία από την άλλη τάσσεται υπέρ αυτής της συνάντησης.
Νέοι περιορισμοί για τη Λευκορωσία
Το Συμβούλιο εισήγαγε σήμερα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας για να απαντήσει στην κλιμάκωση των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη βίαιη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων, καθώς και στην αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου 2021 και στην κράτηση του δημοσιογράφου Ρομάν Πρατασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.
Οι νέες στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης πώλησης, προμήθειας, μεταφοράς ή εξαγωγής εξοπλισμού σε οποιονδήποτε στη Λευκορωσία, τεχνολογίας ή λογισμικού που προορίζεται πρωτίστως για χρήση στην παρακολούθηση ή παρακολούθηση του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών, καθώς και τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση και σε συγκεκριμένα άτομα, οντότητες ή φορείς στη Λευκορωσία. Το εμπόριο προϊόντων πετρελαίου, χλωριούχου καλίου («ποτάσα») και εμπορευμάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την παρασκευή προϊόντων καπνού είναι περιορισμένο. Επιπλέον, η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ είναι περιορισμένη και απαγορεύεται η παροχή ασφάλισης και αντασφάλισης στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας και στους δημόσιους φορείς και οργανισμούς της Λευκορωσίας. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα σταματήσει κάθε εκταμίευση ή πληρωμή βάσει τυχόν υφιστάμενων συμφωνιών σχετικά με έργα του δημόσιου τομέα και τυχόν υφιστάμενες συμβάσεις παροχής τεχνικής βοήθειας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της συμμετοχής στη Λευκορωσία πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης στις οποίες είναι μέλη.
Ο Covid και η μετάλλαξη Δέλτα
Την ανάγκη επαγρύπνησης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, επισήμανε από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ωστόσο είπε ότι «πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί με τη μετάλλαξη Δέλτα» που έρχεται και στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να αγγίζει περισσότερο τα μη εμβολιασμένα άτομα ή αυτά που έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.
Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και η ΕΕ
Οι ηγέτες 17 χωρών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, υπογραμμίζουν σήμερα σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΟΗΕ την ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, μετά την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νόμου από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.
Οι ηγέτες που υπογράφουν την σημερινή επιστολή είναι οι ηγέτες των ακόλουθων χωρών: Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να ξαναδιαβάσουν την ουγγρική νομοθεσία. «Δεν έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία, αλλά με τον τρόπο που οι γονείς πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σχετικά με το σεξ. Παρακαλώ διαβάστε την», δήλωσε ο Βικτόρ Ορμπάν, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον αμφιλεγόμενο ουγγρικό νόμο. Ο ίδιος δηλώνει υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Από την εξαιρετικά πλούσια ατζέντα της συνόδου κορυφής του Ιουνίου θα ήθελα να ξεχωρίσω τρία θέματα ειδικού ενδιαφέροντος. Πρώτον, στη συζήτηση που θα έχουμε με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σημαντικό να επαναληφθεί με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής, Δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε συζήτηση λύσης που αφορά τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών απορρίπτεται επί της αρχής διότι αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Και συμπλήρωσε: «Στο ζήτημα τώρα του Covid, αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου έτσι ώστε να επιτραπεί με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ. Όμως η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος».
Τέλος, στα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία δήλωσε ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί «καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής του περασμένου Μαρτίου».