Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) άνοιξε θέσεις για νέους αστροναύτες και οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν. Από την Ελλάδα υποβλήθηκαν 280 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 220 ανήκαν σε άνδρες και οι 60 σε γυναίκες, σε ποσοστά 78,6% και 21,4% αντίστοιχα.
Συνολικά και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία 22.589 άτομα έκαναν αίτηση εκ των οποίων 17.170 άνδρες (76%) και 5.419 γυναίκες (24%). Από ό,τι φαίνεται, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.
Η συμμετοχή ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη αίτηση για Ευρωπαίους αστροναύτες που είχε γίνει το 2008 (τότε είχαν κάνει αίτηση 8.413 υποψήφιοι). Η επιλογή των νέων υποψηφίων αναμένεται να έχει γίνει έως το τέλος του 2022.
Για τους περισσότερους, όμως, η αίτηση δεν θα γίνει και πρόσληψη, αφού από τους 22.589, η ESA αναμένεται τελικά να υπογράψει συμφωνία με τέσσερις έως έξι υποψήφιους.
Παράλληλα, σχεδιάζει να προσλάβει έως 20 ακόμη άτομα που θα αποτελέσουν τις «ρεζέρβες» σε περίπτωση ανάγκης ή δοθείσας της ευκαιρίας.
Μια τέτοια ευκαιρία μπορεί να είναι η επιθυμία ενός κράτους-μέλους της ESA (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) να πραγματοποιήσει μια «εθνική αποστολή» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η ενδιαφερόμενη χώρα θα μπορούσε να στείλει έναν αστροναύτη (που θα έχει στο μεταξύ εκπαιδευθεί από την ESA) με κάποια ιδιωτική διαστημική εταιρεία που κάνει ταξίδια στο Σταθμό.
Η επόμενη φάση της διαδικασίας επιλογής θα περιλαμβάνει ψυχολογικά τεστ, θα ακολουθήσουν πρακτικά και ψυχομετρικά τεστ, μετά ιατρική αξιολόγηση και τέλος δύο γύροι συνεντεύξεων. Μετά το αρχικό «ξεσκαρτάρισμα» των υποψηφίων, αναμένεται ότι τουλάχιστον 1.500 θα περιληφθούν σε αυτή τη μακρά ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής.
Η ESA εξέφρασε την πρόθεση να εκπαιδεύσει και ένα άτομο με σωματική αναπηρία ως αστροναύτη. Συνολικά 257 ΑμεΑ (197 άνδρες και 60 γυναίκες) έκαναν αίτηση από τις ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων τέσσερις από την Ελλάδα.