Ο Κυριακός Μητσοτάκης πήγε στην Αίγυπτο για να πει, μεταξύ άλλων, πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάσταση απόψεων σε σοβαρά θέματα αλλά μπορούν να συνεργαστούν σε άλλα; Και σε ποιους τα είπε; Σε μια χώρα με την οποία η Τουρκία βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση αλλά συνεχές καλόπιασμα προκειμένου να πετύχει τους στόχους της που στο σύνολό τους παραβιάζουν τα δικαιώματα της Ελλάδας!
Επτά μήνες μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Ελλάδα, ήταν η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάει στο Κάιρο, στο πλαίσιο των διμερών επαφών και της σταθερής βελτίωσης των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν και έλαβαν μέρος στις συναντήσεις των διευρυμένων αντιπροσωπειών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο Νίκος Γαριλίδης.
Τι συζητήθηκε
Το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, ζητήματα περιφερειακής ασφαλείας καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια και η οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Μουσταφά Μαντμπούλι.
Εκεί που προκλήθηκε αμηχανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Αιγύπτιο πρόεδρο πως είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία με την Τουρκία σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός.
Αν και επισήμανε ότι διαμετρικά αντίθετες θέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, τόνισε πως σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση και η σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου, διευκρινίζοντας ότι μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι δυνατό να καλλιεργηθεί, σταδιακά, κλίμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων.
«Ευχαριστούμε για τη στήριξη για επίλυση του Κυπριακού»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για τη σταθερή στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θέτουν το μοναδικό και δεσμευτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, που προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια.
Αναφορικά με τη Λιβύη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας, η οποία άλλωστε είναι γείτονας της Αιγύπτου από στεριάς και της Ελλάδας από θαλάσσης.