Τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά την αποτρόπαια περίπτωση δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, κυκλοφορεί πολύ ,ειδικά μέσω διαδικτύου, ο όρος γυναικοκτονία. Τι σημαίνει όμως και ήταν η περίπτωση στα Γλυκά Νερά γυναικοκτονία;
Τι είναι η γυναικοκτονία;
Όπως φαίνεται και από το όνομα, η λέξη προέρχεται από το γυναίκα και το κτείνω, δηλαδή σκοτώνω, και σημαίνει δολοφονία γυναικών. Αυτό που ξεχωρίζει τη γυναικτονία από μία περίπτωση δολοφονίας, είναι το κίνητρο. Για να χαρακτηριστεί μία δολοφονία, γυναικοκτονία, πρέπει ο θύτης να έχει σκοτώσει τη γυναίκα, επειδή είναι γυναίκα.
Ο όρος ακολουθεί μία παρόμοια οδό όπως και η γενοκτονία, δηλαδή δίνεται έμφαση στο κίνητρο. Σε μία περίπτωση γενοκτονίας οι θύτες πρέπει να θέλουν να σκοτώσουν τα θύματα τους, γιατί είναι αυτά που είναι, χωρίς να συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως οικονομικοί ή ασφαλείας.
Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε από τη συγγραφέα Νταϊάν Ε. Χ. Ράσελ το 1976, η οποία όριζε τη γυναικοκτονία ως « η δολοφονία γυναικών από άντρες επειδή είναι γυναίκες». Μετέπειτα εξηγήσεις συμπεριλαμβάνουν και τις δολοφονίες γυναικών από γυναίκες.
Είναι χρήσιμος ο όρος γυναικοκτονία;
Κάποιος ίσως αναρωτηθεί γιατί χρειάζεται να ξεχωρίσουμε τις δολοφονίες γυναικών και να μην χρησιμοποιούμε απλά τον όρο δολοφονία.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι 3 στις 10 γυναίκες θα υπάρξουν θύματα βίας από το σύντροφο τους κάποια στιγμή στη ζωή τους και υπολογίζεται ότι 13.5% των περιπτώσεων δολοφονίας παγκοσμίως (ανδρών και γυναικών) συσχετίζονταν με το σύντροφο της γυναίκας. Συγκεκριμένα όταν βλέπουμε μόνο τις δολοφονίες γυναικών, ο σύντροφος της γυναίκας είναι αναμεμειγμένος στο 40% των περιπτώσεων, ενώ για τους άντρες η σύντροφος είναι στο 6%.
Έτσι φαίνεται ότι αυτού του είδους η βία, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε δολοφονία επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και ότι το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο, που ένας ειδικός όρος μπορεί να δώσει έμφαση στο πρόβλημα, αλλά και να το γνωστοποιήσει περισσότερο ως πρόβλημα.
Το πρόβλημα του κινήτρου
Το δύσκολο στο να διαφοροποιήσεις μία περίπτωση δολοφονίας από μία περίπτωση γυναικοντονίας είναι στο να αποδείξεις το κίνητρο, το οποίο, ακόμα και στην περίπτωση των γενοκτονιών, που αφορούν μεγάλες μερίδες πληθυσμών και οργανωμένες σφαγές είναι πολύπλοκο να αποδειχτεί.
Φυσικά είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι είτε πρόκειται για γυναικοκτονία είτε όχι, είναι ένα απεχθές έγκλημα, αλλά αν δούμε ότι σε μία κοινωνία υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γυναικοκτονιών, τότε βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα συστημικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί καταλλήλως.
Είναι η περίπτωση στα Γλυκά Νερά γυναικοντονία;
Πολλές πληροφορίες έχουν έρθει στο φως πλέον που δείχνουν μία τοξική σχέση, στην οποία υπήρχε βία, τουλάχιστον μέχρι τότε και από ό,τι ξέρουμε έως τώρα, λεκτική. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι το ζευγάρι είχε συναντηθεί για πρώτη φορά όταν η Καρολάιν ήταν ανήλικη, που σημαίνει ότι αυτό έδινε στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο χώρο για να την ελέγξει, αλλά και για να την πλάσει με τον τρόπο που επιθυμούσε (το λεγόμενο grooming).
Φαίνεται ότι ήταν μία σχέση, η οποία με τον τρόπο που είχε δημιουργηθεί δεν έδινε πολλές διεξόδους στη νεαρή κοπέλα. Αυτό και αν όντως ισχύει ότι η δολοφονία έγινε χωρίς κάποιο άλλο κίνητρο μπορεί να οδηγήσει στη χρήση του όρου γυναικοκτονία.
Παρόλα αυτά όλα έχουν να κάνουν με το κίνητρο. Αν το κίνητρο ήταν τελικά οικονομικό, τότε μάλλον δεν μπορούμε να μιλάμε για γυναικοκτονία, γιατί δεν ήταν το φύλο. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το πραγματικό κίνητρο το ξέρει μόνο ο πιλότος και για λόγους, όπως μειωμένη κάθειρξη, μπορεί να δώσει ψεύτικα στοιχεία.
Επίσης οι τελευταίες πληροφορίες που δείχνουν ότι το θύμα κοιμόταν λίγο πριν τη δολοφονία, δημιουργούν ερωτήματα ως προς το κίνητρο.
Ακόμα, όμως, και αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε σε αυτή την περίπτωση καθαρά για γυναικοκτονία, ένα είναι σίγουρο: οι δολοφονίες γυναικών στην Ελλάδα φαίνεται να αυξάνονται, ειδικά αυτές που γίνονται από το σύντροφο του θύματος και τείνει να γίνει ένα συστημικό πρόβλημα που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστεί.