Ως «εξαιρετικά σπάνιες» χαρακτήρισε ο καθηγητής Καρδιολογίας και γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τούτουζας τις καρδιακές επιπλοκές (περικαρδίτιδες και μυοκαρδίτιδες) που έχουν καταγραφεί κυρίως από τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19.
«Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι 3 στα 4 περιστατικά είναι άνδρες κάτω των 30 ετών, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου. Η πλειονότητα των περιστατικών εξελίσσεται πάρα πολύ ήπια», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μάλιστα, για όσους δεν γνωρίζουν τη διαφορά, αποσαφήνισε ότι η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή της ίδιας της καρδιάς, ενώ η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδης αντίδραση γύρω από αυτή, στο περικάρδιο που την περιβάλλει.
Σχετικά με τα συμπτώματα που θα πρέπει να κάνουν κάποιον να επικοινωνήσει με γιατρό, ως πρώτο και κύριο ανέφερε τον σταθερό πόνο στο στήθος. «Δηλαδή πόνος που δεν αλλάζει με το περπάτημα ή την ένταση της κίνησης (ειδικά για μυοκαρδίτιδα, γιατί στην περικαρδίτιδα μπορεί να αλλάξει με την αλλαγή της θέσης). Επίσης πυρετός, αδιαθεσία, κούραση», εξήγησε ο Κωνσταντίνος Τούτουζας.
Ωστόσο, η αδιαθεσία, ο πυρετός και ο πονοκέφαλος είναι συνήθεις απλές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Πώς θα ξεχωρίσουμε πότε πρόκειται για μία μυοκαρδίτιδα ή μία περικαρδίτιδα; «Κυρίως εμφανίζονται στο δεύτερο εμβόλιο, ενώ οι απλές παρενέργειες εμφανίζονται κυρίως στο πρώτο, κατά βάση σε νέους και κρατάνε περισσότερο από τις απλές παρενέργειες του εμβολίου. Περίπου μία εβδομάδα η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων αυτών», απάντησε.
Τέλος, υπενθύμισε ότι ένα καρδιογράφημα θα δείξει αμέσως τη μυοκαρδίτιδα, ενώ υπερηχογράφημα μαζί και με τις εξετάσεις αίματος θα επιβεβαιώσει την περικαρδίτιδα. «Συνήθως κάνουμε και μαγνητική, κυρίως για τη μυοκαρδίτιδα», κατέληξε.