Στο χώρο της ποντιακής μουσικής που τον υπηρετεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και 35 χρόνια, αλλά και του ποντιακού θεάτρου, όπου μπήκε δειλά-δειλά το 2013, μετά την εκπληκτική και ξεκαρδιστική του ερμηνεία στο ρόλο της Πόντιας γιαγιάς, επικεντρώνονται τα επόμενα σχέδια του Αλέξη Παρχαρίδη.
Ενός καλλιτέχνη που συνεργάστηκε από πολύ μικρή ηλικία με τον πατριάρχη της ποντιακής μουσικής Χρύσανθο Θεοδωρίδη και έμαθε πολλά από εκείνον.
Η συμμετοχή του στο αφιέρωμα για τον Πόντιο δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη, που απαγχονίστηκε από τους κεμαλιστές το 1921 μετά τη δίκη-παρωδία στα δικαστήρια της Αμάσειας, ο ρόλος του στο δραματικό θεατρικό έργο Νόστος αλλά και αυτός στη θεατρική κωμική παράσταση που ετοιμάζει με θέμα τον κορονοϊό ο γνωστός Πόντιος ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, θα απασχολήσουν καλλιτεχνικά τον Αλέξη Παρχαρίδη το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, με αδημονία περιμένει τη διοργάνωση και πάλι πανηγυριών καθώς και χορών ποντιακών συλλόγων, προκειμένου να τραγουδήσει σε αυτά και να «γευτεί» και πάλι την άμεση επαφή με τον κόσμο που τόσο του έχει λείψει την περίοδο της πανδημίας.
Ο Αλέξης Παρχαρίδης αναφέρει στο pontosnews.gr και το τυχαίο αλλά συμβολικό καλλιτεχνικό του ξεκίνημα στα 15 του χρόνια, τη σχέση που ανέπτυξε με τον Χρύσανθο, καθώς και τα δύο επαγγελματικά του βήματα που σημάδεψαν την καριέρα του και χαράχτηκαν στην ψυχή του. Την ερμηνεία του στο τραγούδι με νεοελληνικό στίχο Ηλιογέννητη και βέβαια τη συμμετοχή του στο μελοποιημένο από τον Θεόφιλο Πουταχίδη εμβληματικό ποιητικό έργο του Φίλων Κτενίδη Καμπάνα του Πόντου, την ελεγεία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Το αφιέρωμα στο Νίκο Καπετανίδη
Όπως λέει ο Αλέξης Παρχαρίδης, με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη θα στηθεί και θα γίνουν στις 19 Σεπτεμβρίου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο πρώην στρατόπεδο Δήμο Παύλου Μελά για το δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη.
Μία μέρα μετά, στη Μονή Λαζαριστών ή δίπλα στο καινούργιο μνημείο, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο Νίκο Καπετανίδη. Σε στίχους του Γιώργου Γεωργιάδη και σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου θα τραγουδήσουν ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Αλέξης Παρχαρίδης.
Ουσιαστικά, θα παρουσιαστεί με παραλλαγές το έργο Δέηση Πόντου, τα κείμενα του οποίου έγραψε ο Γιώργος Γεωργιάδης και την ενορχήστρωση έκανε ο Χρήστος Κεμανετζίδης. Ένα έργο αφιερωμένο στη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αλέξης Παρχαρίδης θα ερμηνεύσει το αφιερωμένο στο Νίκο Καπετανίδη τραγούδι αλλά θα πει και άλλα κομμάτια στην ποντιακή διάλεκτο.
«Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες άλλες μουσικές εμφανίσεις, τόσο εγώ όσο και οι άλλοι καλλιτέχνες βρισκόμαστε σε μία στάση αναμονής. Ούτε για τα πανηγύρια δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αφού και αυτών η διοργάνωση βρίσκονται στον “αέρα”».
Τα θεατρικά έργα
Τον αγαπημένο του ρόλο, αυτόν της Πόντιας γιαγιάς, θα ερμηνεύσει ο Αλέξης Παρχαρίδης στην κωμωδία που ετοιμάζεται, σε σκηνοθεσία, παραγωγή και πρωτοβουλία του Τάκη Βαμβακίδη και θα πραγματεύεται το θέμα του κορονοϊού καθώς και τα όσα βιώσαμε όλοι μας στην περίοδο της πανδημίας. Όπως λέει στο pontosnews.gr, το σενάριο του έργου γράφει ο Δημήτρης Πιπερίδης και εκτός απροόπτου η παράσταση θα είναι έτοιμη να ανεβεί στις θεατρικές σκηνές τον ερχόμενο Ιούλιο.
Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Παρχαρίδης προετοιμάζεται και για τη συμμετοχή του στο δραματικό θεατρικό έργο Νόστος, το οποίο θα περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Το έργο αναφέρεται σε μία οικογένεια Ποντίων που βρέθηκε στη Ρωσία, αλλά λόγω των δύσκολων καταστάσεων και εκεί προσπαθεί να φτάσει στην Ελλάδα.
Από τα 15 του στο τραγούδι και η σχέση με τον Χρύσανθο
Τα πενήντα του χρόνια κλείνει φέτος ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο οποίος βρίσκεται στο χώρο του ποντιακού τραγουδιού από ηλικία μόλις 15 ετών.
Η είσοδός του στο χώρο έγινε απρόσμενα, στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο. Λες και η μητέρα των Ποντίων θέλησε να χαρίσει ένα ακόμα αστέρι στο χώρο του ποντιακού τραγουδιού.
«Από μικρό παιδί ζούσα με τη χαρά να πηγαίνω κάθε χρόνο το 15αύγουστο στην Παναγία Σουμελά. Ήταν για χρόνια το μεγαλύτερο γεγονός της ζωής μου. Εκεί, στα μουχαπέτια, εμείς οι νεότεροι “ρουφούσαμε” τα βιώματα και τις καταστάσεις που έζησαν οι παλαιότεροι.
Το ξημέρωμα εγώ και ο Δημήτρης Πιπερίδης συνεχίζαμε να τραγουδάμε στη ρίζα ενός δέντρου. Εκείνος έπαιζε λύρα και εγώ τραγουδούσα. Ήμουν 15 χρονών. Κάποιοι μεγαλύτεροι μάς παρατήρησαν και ήρθαν κοντά μας. Φώναξαν και άλλους και τους είπαν “ελάτε να δείτε, πόσο ωραία παίζουν κάποιοι πιτσιρικάδες”», λέει ο Αλέξης Παρχαρίδης.
Κάποιοι από αυτούς που ενθουσιάστηκαν με τους έφηβους επίδοξους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο τραγουδιστής Αχιλλέας Βασιλειάδης, οδήγησαν λίγο καιρό αργότερα τον Αλέξη Παρχαρίδη στον Χρύσανθο. «Ήμουν τότε 16 ετών. Ο Χρύσανθος ενθουσιάστηκε, μόλις με άκουσε. Τότε δεν υπήρχαν πολλοί νεαροί Πόντιοι καλλιτέχνες και ο θείος Χρύσανθος πίστεψε ότι θα μπορώ να αποτελέσω έναν από τους συνεχιστές της παραδοσιακής ποντιακής μουσικής. Με βοήθησε πάρα πολύ. Ήμουν μαζί του μέχρι την ημέρα που πέθανε».
Μάλιστα, για 1,5 χρόνο ο Αλέξης Παρχαρίδης φιλοξένησε τον Χρύσανθο στο σπίτι που έμενε στη Θεσσαλονίκη. «Όταν ο Χρύσανθος ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη για δουλειά, έμενε στο σπίτι του φίλου του Κώστα Ταχτσίδη, στην περιοχή των 12όροφων. Όταν ο τελευταίος πέθανε, δεν ήθελε να μένει άλλο εκεί. Τότε του πρότεινα να μείνει στο σπίτι μου. Δέχθηκε με χαρά», αναφέρει συγκινημένος ο Αλέξης Παρχαρίδης.
Τραγούδι στα νεοελληνικά και η Καμπάνα του Πόντου
Το τραγούδι «Ηλιογέννητη», το οποίο συμπεριλήφθηκε στο CD του συνθέτη και μουσικού Μάνου Αχαλινωτόπουλου Υάκινθος, είναι το μόνο που τραγούδησε στην καριέρα του στα νεοελληνικά ο Αλέξης Παρχαρίδης. Πρόκειται για ένα τραγούδι που σημείωσε επιτυχία και καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην καρδιά του καλλιτέχνη.
https://vimeo.com/566103071
Ο Αλέξης Παρχαρίδης μάς αφιερώνει ένα τραγούδι
«Αυτό έγινε το 1998, όταν ήμουν 28 ετών. Στη συνέχεια είχα και άλλες προτάσεις, για να πω τραγούδια στα νεοελληνικά. Ωστόσο, με παρότρυνε ο Χρύσανθος να μην το κάνω και να παραμείνω στο ποντιακό τραγούδι. Η αλήθεια είναι ότι δεν μετανιώνω καθόλου για τη απόφασή μου», λέει ο Αλέξης Παρχαρίδης.
Εκείνο που ίσως τον χαρακτήρισε περισσότερο από όλα όσα έχει κάνει στην καριέρα του, είναι ότι τραγούδησε στο μνημειώδες για τον ποντιακό ελληνισμό έργο Καμπάνα του Πόντου.
Μαζί με την Πέλα Νικολαΐδη ήταν οι μόνοι ερμηνευτές του συγκεκριμένου έργου, που μελοποίησε αριστουργηματικά ο Θεόφιλος Πουταχίδης. Αφηγητές ήταν ο Κώστας Διαμαντίδης και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δράμας Παύλος. «Όλες τις δουλειές μου τις έκανα με αγάπη. Ωστόσο, αυτές οι δύο στιγμάτισαν και γέμισαν περισσότερο την ψυχή μου».
Αναφερόμενους στους ανθρώπους που τον βοήθησαν στην καριέρα του, ο Αλέξης Παρχαρίδης κάνει μία «στάση» στη συνεργασία του με το λυράρη Χρήστο Χρυσανθόπουλο. «Με βοήθησε πάρα πολύ και για πολλά χρόνια ήταν ο μέντοράς μου. Όταν πήγα για πρώτη φορά να δουλέψω στη Θεσσαλονίκη το 1991, η μάνα μου τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ‘’να προσέχεις το μικρό’’. Πάντοτε με πρόσεχε πάρα πολύ».
Ο χαρακτηριστικός ρόλος της γιαγιάς
Τραγουδάει, παίζει λύρα και γράφει στίχους ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο οποίος εδώ και σχεδόν μία δεκαετία χαρακτηρίζεται και για το ρόλο της Πόντιας γιαγιάς.
«Η παρουσία μου στο θέατρο προέκυψε αυθόρμητα. Δεν είμαι ηθοποιός, απλώς κάνω καλά τη γιαγιά. Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν στο έθιμο των Μωμόγερων ανέλαβα το ρόλο της γιαγιάς, ένα ρόλο που πρέπει να κάνει τον κόσμο να γελάσει. Τον έκανα 1-2 φορές, γέλασε ο κόσμος και ο Δημήτρης Πιπερίδης μου είπε να γράψει ένα θεατρικό, στο οποίο να υποδύομαι τη γιαγιά. Στην αρχή ντράπηκα και αρνήθηκα. Όμως, ο Δημήτρης επέμενε κι έτσι κάναμε το έργο Ο Αχιλλέας και το Μνημόνιο. Έτσι ξεκίνησαν όλα με το ρόλο της γιαγιάς και την παρουσία μου στο θέατρο».
Και από τις δύο πλευρές ο Αλέξης Παρχαρίδης κατάγεται από το Καπίκιοϊ Τραπεζούντας. Ο πατέρας του γεννήθηκε στο Πρωτοχώρι και η μητέρα του στα Αλωνάκια της Κοζάνης.
- Όλες τις φωτογραφίες παραχώρησε στο pontosnews.gr ο Αλέξης Παρχαρίδης για τις ανάγκες του άρθρου.