Με γουρλωμένα μάτια ο μικρός Ηλίας, προτού καλά-καλά ξεκινήσει τη σχολική του ηλικία, άκουγε τον πατέρα του, παλαιστή της ελληνορωμαϊκής και με μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Γιάννη Παγκαλίδη, να του διηγείται τους αγώνες του στο ταπί. Οι εικόνες που δημιουργούσε στο παιδικό του μυαλό, διαδέχονταν η μία την άλλη.
Από τα πέντε του χρόνια, από τότε που ο πατέρας του ξεκίνησε να τον παίρνει μαζί του στα κλειστά γυμναστήρια, άρχισε να θεωρεί δεδομένο ότι κάποια μέρα θα γίνει παλαιστής. Μάλιστα, όπως λέει στο pontosnews, πήρε την απόφαση να δουλέψει σκληρά, ώστε να καταφέρει να μαζέψει περισσότερα μετάλλια από τον πετυχημένο στο άθλημα γονιό του.
Εδώ και πολλά χρόνια Γιάννης και Ηλίας Παγκαλίδης βαδίζουν χέρι-χέρι στο άθλημα που τόσο αγαπάει ολόκληρη η οικογένεια.
Ο 50χρονος σήμερα Γιάννης –ο οποίος στα 25 του χρόνια σταμάτησε να μπαίνει στα ταπί ως αθλητής και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα–, σε όποια ομάδα κι αν πήγαινε έπαιρνε μαζί του τον 21χρονο σήμερα Ηλία. Εκτός από τους συλλόγους, τον είχε υπό τις οδηγίες του στην Εθνική παίδων και σε αυτήν των εφήβων, αλλά πλέον και στην Εθνική ανδρών, την οποία ο Γιάννης Παγκαλίδης ανέλαβε στις αρχές του 2021.
Με υπομονή και προσπάθεια κατάφερε να θεωρείται πλέον ο Ηλίας ως ένας από τους καλύτερους νέους αθλητές στην ελληνορωμαϊκή πάλη στη χώρα.
Αλλά και ο γιος έχει πάρει την απόφαση να κάνει διπλά περήφανο τον πατέρα του. Από τη μία πλευρά προπονείται πολύ σκληρά, ώστε να βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις του – έχει ήδη κατακτήσει εννέα πανελλήνιους τίτλους, εκ των οποίων οι επτά συνεχόμενοι.
Από την άλλη, είναι απολύτως συνεπής στις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία εισήχθη χωρίς να χρησιμοποιήσει τα μόρια της ποσόστωσης που δικαιούνταν.
«Υπήρξαν στιγμές που αδίκησα τον Ηλία»
Το να προπονεί κάποιος παλαιός αθλητής το γιο του σε μία ομάδα, και πόσο μάλλον στην Eθνική που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι μια δύσκολη διαδικασία, κατά τον Γιάννη Παγκαλίδη. «Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να μη κατηγορηθεί από κάποιον γονιό ή από κάποιον άλλον αθλητή της ομάδας ότι μεροληπεί υπέρ του παιδιού του», εξηγεί.
Για να το αποφύγει οποιαδήποτε τέτοιους είδους κριτική ο Γιάννης Παγκαλίδης, όπως λέει στο pontosnews, σε κάποιες στιγμές δεν δίστασε ακόμα και να αδικήσει εν μέρει τον Ηλία.
«Είναι γεγονός ότι υπήρξαν στιγμές που αδίκησα τον Ηλία, προκειμένου να αποφύγω οποιαδήποτε κατηγορία ότι τον προωθώ. Θα μπορούσα να τον βοηθήσω περισσότερο, αλλά δεν το έκανα. Τον είχα μαζί μου ως αθλητή σε κάθε σύλλογο που προπονούσα, και από το 2016 στις εθνικές ομάδες. Είναι αλήθεια ότι τον έχω μαλώσει παραπάνω από τους άλλους αθλητές. Μετά, όταν γυρίζαμε στο σπίτι, προσπαθούσαμε –και προσπαθούμε– να ξεχάσουμε τα πάντα σχετικά με την πάλη και τις παλαίστρες, και να αποφορτιστούμε», σημειώνει.
Από την πλευρά του ο Ηλίας Παγκαλίδης δηλώνει: «Προσπαθώ να είμαι τύπος και υπογραμμός απέναντι στον προπονητή μου και πατέρα μου. Βέβαια, το ίδιο θα έκανα, όποιον κι αν είχα προπονητή, αλλά τώρα έχω το νου μου ακόμα περισσότερο. Δεν έχω κάποιο άγχος επειδή με προπονεί ο πατέρας μου, διότι ποτέ δεν με βοήθησε περισσότερο από τα άλλα παιδιά, επειδή δεν ήθελε να δώσει κάποιο δικαίωμα. Δεν έτυχα ποτέ ιδιαίτερης μεταχείρισης, αλλά και δεν αισθάνθηκα ποτέ αδικημένος».
Ακόμα και μέσα στον σπίτι συχνά αποκαλεί «δάσκαλο» τον πατέρα του, ενώ με χαμόγελο αναφέρει περιπτώσεις που συναθλητές του, όταν κάποια φορά ήταν πολύ κουρασμένοι, προσπάθησαν να τον βάλουν ως… μέσο στον Γιάννη Παγκαλίδη, ώστε να είναι πιο χαλαρή η προπόνηση της ημέρας.
«Πολλές φορές μέσα στο σπίτι αποκαλώ “δάσκαλο” τον πατέρα μου. Αυτό ξεκίνησε για πλάκα, αλλά έμεινε. Καμιά φορά οι συναθλητές μου, όταν είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι, μου λένε: “Πες στον πατέρα σου να μας κάνει πιο χαλαρή προπόνηση σήμερα”. Τους απαντώ ότι μπορούν να του το πουν και οι ίδιοι, αφού έχουμε όλοι τις ίδιες καλές σχέσεις μαζί του», περιγράφει χαμογελαστός ο Ηλίας.
«Πρότυπό μου ο Γιώργος Ποζίδης»
Το μεγάλο αθλητή της πάλης, τον φλογερό Πόντιο Γιώργο Ποζίδη, είχε ως κίνητρο και πρότυπο ο Γιάννης Παγκαλίδης όταν ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το άθλημα. Μεταξύ των δύο ανδρών υπήρχε και συγγενική σχέση, αφού ήταν δεύτερα ξαδέρφια.
«Ο Γιώργος ο Ποζίδης ήταν πρότυπό μου. Τον έβλεπα που αγωνιζόταν όταν ήμουν μικρός και ήθελα να γίνω σαν κι εκείνον», θυμάται.
Η καταγωγή των προγόνων του και από τις δύο πλευρές είναι από την Τραπεζούντα και ο ίδιος από μικρός ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με τον Πόντο, την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις του.
Γεννημένος το 1971 στο ποντιοχώρι Λιβερά της Κοζάνης, στο σπίτι του μιλούσαν μόνο την ποντιακή διάλεκτο.
Νεοελληνικά μιλούσε μόνο στο σχολείο. Τα δε αρχαία ελληνικά, όπως λέει στο pontosnews, του φαινόταν πολύ εύκολα, εξαιτίας της άριστης γνώσης των ποντιακών.
«Από πολύ μικρός είχα άριστη σχέση με τον Πόντο, τον πολιτισμό του, αλλά και με ποντιακούς συλλόγους. Πάντοτε έπαιρνα μέρος σε μουχαπέτια – το ίδιο κάνω και τώρα. Έχω φιλίες με όλους σχεδόν τους Πόντιους καλλιτέχνες. Με τον Αλέξη Παρχαρίδη καθόμουν στο σχολείο στο ίδιο θρανίο», λέει ο Γιάννης Παγκαλίδης.
Η είσοδος και η καριέρα στην πάλη
Για να φοιτήσει στο Λύκειο αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Κοζάνη και να μείνει μόνος του στην πόλη, αφού στο χωριό του δεν υπήρχε σχολείο για τη συγκεκριμένη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τότε, σε ηλικία 15 ετών, ξεκίνησε την ελληνορωμαϊκή πάλη, στα βήματα του ξαδέρφου του, στον Παλαιστικό Σύλλογο Κοζάνης «Κρότων».
Μάλιστα, σε διάστημα μόλις πέντε μηνών κατάφερε να ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ελλάδας – ένας καλός αθλητής μπορεί να χρειαστεί δύο και τρία χρόνια για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. «Ήμουν πολύ δυνατός και ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι προερχόμουν από χωριό και από αγροκτηνοτροφική οικογένεια», είναι η εξήγηση που δίνει.
Στην καριέρα του κατάφερε να ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ελλάδας στους παίδες, στους έφηβους και στους άντρες με την Εθνική, να καταλάβει την τρίτη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και να κατακτήσει την όγδοη θέση σε Πανευρωπαϊκό.
«Σταμάτησα να αγωνίζομαι μόλις στα 25 μου χρόνια, για αγωνιστικούς και οικογενειακούς λόγους. Σχεδόν αμέσως, το 1996, ξεκίνησα την προπονητική στον “Κρότωνα” και στη συνέχεια στους “Μακεδόνες” Πολίχνης. Το 2016 ανέλαβα προπονητής στον ΠΑΟΚ και από το 2021 προπονώ την Εθνική ανδρών. Τα προηγούμενα χρόνια ήμουν προπονητής και στις εθνικές ομάδες των παίδων και των εφήβων», αναφέρει ο Γιάννης Παγκαλίδης.
Από 5 ετών στα γυμναστήρια
Δεν είχε ακόμα ξεκινήσει τη σχολική του ηλικία ο 21χρονος Ηλίας Παγκαλίδης, όταν ο πατέρας του τον έπαιρνε μαζί του στο γυμναστήριο, όντας προπονητής των «Μακεδόνων» Πολίχνης.
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου βρίσκομαι μέσα στο ταπί. Όσο μεγάλωνα, τόσο περισσότερο καταλάβαινα την αξία των μεταλλίων και των επιτυχιών του πατέρα μου. Στην αρχή μου φαίνονταν όλα δύσκολα στο άθλημα και προχώρησα βήμα-βήμα», εξηγεί.
Στα 14 του χρόνια κατέκτησε τον πρώτο του πανελλήνιο τίτλο και έναν χρόνο μετά ήρθε ο δεύτερος. Στα 16 του ακολούθησε τον πατέρα του στον ΠΑΟΚ και συνολικά έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα εννέα τίτλους σε παίδες, έφηβους και άντρες – για επτά συνεχόμενα χρόνια ανέβαινε στην πρώτη θέση του βάθρου.
Η μεγαλύτερή του διάκριση μέχρι στιγμής είναι η τρίτη θέση που κατέκτησε το 2017 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων.
«Στον ΠΑΟΚ είχα εξαιρετικούς προπονητές, μαζί με τον πατέρα μου, οι οποίοι μου προσέφεραν πολύ σημαντική βοήθεια. Θέλω να αναφέρω τον Παναγιώτη Χεριστανίδη και τον Δημήτρη Τσακιρίδη. Από εδώ και πέρα οι στόχοι μου είναι να κατακτήσω πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και βέβαια να αγωνιστώ σε μία Ολυμπιάδα. Στους προκριματικούς για το Τόκιο δεν ήμουν σωστά προετοιμασμένος, κι έχασα. Τώρα ο μεγάλος μου στόχος είναι να συμμετάσχω στην Ολυμπιάδα του 2024 στο Παρίσι», λέει ο Ηλίας Παγκαλίδης.
Και ποιο είναι το σημαντικό κίνητρο για τον «γιατρό της πάλης»; Το ότι οι μεγάλοι παλαίμαχοι, τους οποίους θαύμαζε και θαυμάζει, τον συγχαίρουν για την προσπάθειά του.
«Ο Γιώργος Ποζίδης πάντοτε μου έδινε συγχαρητήρια, και αυτό ήταν μεγαλύτερο κίνητρο για να κάνω την οικογένειά μου και τους δικούς μου ανθρώπους χαρούμενους. Το ίδιο κάνουν πάντα και άλλοι παλαιστές, κουμπάροι και φίλοι του πατέρα μου, οι Γιάννης Πολυχρονίδης και Ιορδάνης Κωνσταντινίδης. Μάλιστα, ο τελευταίος είναι και Ολυμπιονίκης. Όλοι αυτοί οι αθλητές αποτελούν πρότυπο για εμένα», τονίζει.
https://vimeo.com/566073075
Αναμφισβήτητα πολύ μεγάλο επίτευγμα είναι και ότι κατάφερε το 2018 να εισαχθεί στην Ιατρική, χωρίς να παραμελήσει την προσπάθειά του στο αγαπημένο του άθλημα.
«Δεν πρόκειται να αφήσω τη σχολή μου στην άκρη και να χάνω μαθήματα λόγω προπονήσεων και αγώνων. Προσπαθώ να είμαι σωστός και ως φοιτητής και ως παλαιστής. Αν και θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα μόρια της ποσόστωσης και να μπω στην Ιατρική, εγώ προτίμησα να περάσω με το διάβασμα. Εκείνο το διάστημα έκανα μόνο μία με δύο προπονήσεις την εβδομάδα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να κάνω δέκα ή έντεκα», περιγράφει ο Ηλίας Παγκαλίδης.
«Λάθος η κατάργηση της πάλης από τα ΤΕΦΑΑ»
Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο κατάργησης της διδασκαλίας του αθλήματος της πάλης στα ΤΕΦΑΑ, το οποίο προωθείται σύμφωνα με τον ίδιο, εμφανίζεται στο pontosnews ο Γιάννης Παγκαλίδης.
«Αυτό θα αποτελέσει τεράστια πληγή για την ελληνική πάλη, για μία χώρα που έβγαλε τόσους Ολυμπιονίκες στο άθλημα. Αν στο σχολείο ένας γυμναστής γνωρίζει πάλη και δει ότι ένας μαθητής έχει τα προσόντα, θα μπορέσει να τον κατευθύνει σωστά. Έτσι θα υπάρχει και συνέχεια στο άθλημα», δηλώνει.
Ακόμα υπενθυμίζει ότι από την Ολυμπιάδα της Αθήνας και μετά το άθλημα ακολουθεί στην Ελλάδα πτωτική πορεία, ενώ την κατάσταση δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο η οικονομική κρίση. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φαίνονται κάποια σημάδια ανάκαμψης.
«Η ομοσπονδία δεν έπαιρνε τα χρήματα που έπρεπε και οι όποιες διακρίσεις προέρχονταν από τον κόπο των συλλόγων και των γονιών· όμως, αυτοί μπορούν να βοηθήσουν μέχρι ενός σημείου. Ευτυχώς, φέτος πήραμε δύο προκρίσεις στην Ολυμπιάδα. Θα έπρεπε να έχουμε επαφές με ξένους αθλητές, καλύτερους από τους δικούς μας, και να κάνουμε προετοιμασία μαζί τους. Να μην ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα οι Ολυμπιονίκες της πάλης έπαιρναν τη μεγαλύτερη δόξα», υπογραμμίζει.
Ο Γιάννης Παγκαλίδης δεν παραλείπει να αναφέρει ότι το άθλημα της πάλης ταιριάζει στους Έλληνες, και κυρίως στους ποντιακής καταγωγής.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι το 80% των αθλητών που έφεραν διακρίσεις στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο άθλημα ήταν Πόντιοι. Άλλωστε, ποντιακής καταγωγής είναι και το νέο αίμα των παλαιστών που αναμένεται να ξεχωρίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ αυτών, οι Γιώργος Πιλίδης, Γιώργος Κουγιουμτζίδης και Μιχάλης Ιωσηφίδης.
Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Οι φωτογραφίες του άρθρου παραχωρήθηκαν από την οικογένεια Παγκαλίδη.