Με καταγωγή από την Πόλη, το… γνωστό κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το ιδανικό σνακ για όλη τη μέρα, σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές.
Η συνταγή που παρουσιάζουν οι «Μαγειρικοί διάλογοι» είναι εύκολη, για έξι μεγάλα αφράτα και τραγανά κουλούρια.
Χρησιμοποιήστε διαφορετικά είδη αλεύρων, καλύψτε με διάφορους ξηρούς καρπούς, γεμίστε με υλικά της αρεσκείας σας και δημιουργήστε τα δικά σας για οπουδήποτε, τη δουλειά, την παραλία, τα ταξίδια.
Για τη ζύμη
500-700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
1 κούπα νερό χλιαρό |
1 κ.σ. ελαιόλαδο |
1 ½ κ.γ. ζάχαρη |
1 κ.γ. αλάτι |
2 φακελάκια μαγιά ξηρή (18 γρ.) |
Για την επικάλυψη
1 κούπα νερό |
1 κ.σ. ζάχαρη (ή μέλι ή πετιμέζι) |
150 γρ. σουσάμι (ή ξηρό καρπό ή μίγμα ξηρών καρπών) |
- Στο χλιαρό νερό προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του σκεύους. Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 1 ώρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μέρη (ή σε 8 ή σε 10, εξαρτάται από το πόσο μεγάλα και παχιά θέλουμε να βγουν τα κουλούρια μας).
- Κάθε μέρος της ζύμης το ανοίγουμε σε κορδόνι και κλείνουμε τις άκρες ώστε να σχηματιστεί κύκλος.
- Βουτάμε το κουλούρι στο ζαχαρόνερο και μετά στο σουσάμι.
- Ξεκουράζουμε για ένα τέταρτο και μετά φουρνίζουμε στους 200°C για 15 με 20 λεπτά στον αέρα.
Σάββας Καρίπογλου