Με επίθεση στη Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Κατηγόρησε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς και με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. «Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα», είπε.
Αφού ανέλυσε όλες τις θετικές, όπως είπε, ρυθμίσεις και τη συμβολή τους στον εκσυγχρονισμό της εργασίας στη χώρα μας, σημείωσε ότι ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά μετά το 1982.
«Εργαζόμενοι και μη, πάντως, αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Γι’ αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης», υποστήριξε.
Διαμήνυσε πως δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης του 8ωρου, καθώς αυτό προστατεύεται από άρθρο του νόμου, ενώ κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για «προπαγάνδα» όσον αφορά στο «μύθο» ότι αντικαθίστανται οι υπερωρίες με ρεπό.
Αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τόνισε πως «χτυπά» τη μαύρη εργασία και βάζει ένα τέλος στις αδήλωτες υπερωρίες, ενώ οι ώρες απασχόλησης θα ελέγχονται χωρίς καμία μεσολάβηση. «Καταργείται κάθε αυθαιρεσία, σε κάθε πλευρά. Είναι ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ που γίνεται πραγματικότητα για όλη την αγορά», πρόσθεσε.
Σχετικά με τις αντιδράσεις για την Επιθεώρηση Εργασίας, απευθύνθηκε στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ρωτώντας γιατί αντιδρά στο ότι παύει να ανήκει στην αρμοδιότητα του κάθε υπουργού και ενισχύεται με μέσα και προσωπικό, καθώς γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή. «Μήπως σπάμε κάποια παραμάγαζα που είχαν στηθεί;» διερωτήθηκε.
Για τη δε ρύθμιση περί διευθέτησης χρόνου εργασίας, επεσήμανε πως δίνει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος το πώς θα εργαστεί (χρονικά) και να κρατά ελεύθερες τρεις μέρες την εβδομάδα.
Σημείωσε πως «ευνοεί τα εποχικά επαγγέλματα, αλλά διευκολύνει και μεγάλους κλάδους».
Ανέφερε, επίσης, πως ορίζεται το πλαίσιο εργασίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες. «Τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά κούριερ και ντελίβερι θα έχουν κράνη και οχήματα από τις εταιρίες και θα εργάζονται με ασφάλιση και, εάν το επιθυμούν, συνδικαλιστική εκπροσώπηση», δήλωσε.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θεσπίζεται για πρώτη φορά η άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές», ενώ έκανε και λόγο για γονική άδεια τεσσάρων μηνών και στους δύο γονείς, προστασία του πατέρα από απόλυση για ένα εξάμηνο, αλλά και προστασία εγκύου και μητέρας – είτε αφορά φυσικό τέκνο, είτε υιοθετημένο είτε περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας».
«Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; Θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία», κατέληξε.