Του Κρικόρ Τσακιτζιάν
Ο Δανός άσος Κρίστιαν Έρικσεν έχει παίξει σε δύο από τα πιο σημαντικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Πρώτα στο αγγλικό, όταν αγωνιζόταν στην Τότεναμ. Η Αγγλία στο θέμα της αθλητικής καρδιολογίας είναι το αντίπαλον δέος των ΗΠΑ και βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο στο συγκεκριμένο τομέα. Κορυφαίος επιστήμονας, που έχει χαρακτηριστεί γκουρού στα θέματα του καρδιακού ελέγχου των αθλητών, θεωρείται ο Ινδός γιατρός Σάρμα, ο οποίος στην Αγγλία είναι επικεφαλής στον τομέα αυτό. Όλες οι εξετάσεις που είχαν γίνει στον Έρικσεν μέχρι το 2019, όταν έπαιζε στην Premier League, δεν έδειξαν απολύτως τίποτα.
Στη συνέχεια βρέθηκε να παίζει στο ιταλικό πρωτάθλημα. Η Ιταλία στον τομέα της αθλητικής καρδιολογίας, θεωρείται η Μέκκα του προαγωνιστικού ελέγχου. Άρα για να παίζει κι εκεί, σημαίνει πως δεν είχε το παραμικρό ο Έρικσεν και ήταν απολύτως υγιής.
Όπως μας εξήγησε ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Τσοβόλας, ο οποίος έχει εξειδίκευση στο Λονδίνο στις κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες, που είναι τα συχνότερα αίτια αιφνίδιου θανάτου στους αθλητές, ο Έρικσεν δεν έκανε έμφραγμα. Εκτίμησή του είναι ότι στο συγκεκριμένο αθλητή υπήρξε κάποια αρρυθμία.
Όπως μας είπε ο γιατρός, ο αθλητής πρέπει να είχε κακοήθεις αρρυθμίες, οι οποίες δεν μπορούν να φανούν σε εξετάσεις. Ούτε υπάρχει κάποια εξέταση για να διαγνωσθούν. Και μάλιστα η αρρυθμία αυτή, στο συγκεκριμένο αθλητή, μπορεί να μην ξαναεμφανιστεί ποτέ.
Ο γιατρός της Δανίας, σε κάποια δήλωσή του, είπε ότι ο Έρικσεν ανέπνεε όταν έπεσε στο έδαφος και μετά έκανε ανακοπή.
Τι του συνέβη λοιπόν;
- Μπορεί να πυροδοτήθηκε η αρρυθμία από υψηλές θερμοκρασίες
- Να υπήρξαν ηλεκτρολυτικές διαταραχές από έλλειψη υγρών
- Να προκλήθηκε από υπερκόπωση.
Μη ξεχνάμε ότι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα φέτος και ειδικά στους μεγάλους συλλόγους, οι αθλητές καταπονήθηκαν πολύ. Είχαν το πρωτάθλημα της χώρας τους, τους αγώνες κυπέλλου, τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ομάδων τους κι αμέσως μετά το Euro με την εθνική τους ομάδα. Μιλάμε για υπερπροσπάθεια που δεν έχει υπάρξει παρόμοια άλλες χρονιές, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μετά από μακράς διάρκειας παύση, από προπονήσεις και αγώνες λόγω πανδημίας.
Για τον Έρικσεν, όπως μας εξήγησε ο ειδικός, πρέπει επίσης να υπήρχε κάποιο κληρονομικό γονίδιο, στη μητέρα του ή στον πατέρα του και τελικά να ενεργοποιήθηκε στον ίδιο.
Από εδώ και πέρα, από τη στιγμή που ο αθλητής έπαθε ανακοπή, δηλαδή πέθανε και επανήλθε μετά από λίγο, θα του τοποθετηθεί οπωσδήποτε βηματοδότης με απινιδωτή.
Ο Έρικσεν το πιο πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται να παίξει ξανά στη ζωή του επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Θα μπορεί όμως να προπονείται ή να παίζει σε ερασιτεχνικές ομάδες, αλλά επαγγελματικά μάλλον δεν θα ξαναπαίξει ποτέ. Δυστυχώς, για το σπουδαίο αυτό παίκτη, φαίνεται πως εδώ τελείωσε η επαγγελματική του καριέρα.
Όσο για την αντίδραση του ιατρικού team, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τσοβόλα, ήταν άψογη. Τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις. Αμέσως ανέλαβε το ιατρικό team του σταδίου και όχι οι γιατροί της Εθνικής ομάδας της Δανίας. Γι’ αυτό είδαμε να μπαίνουν στο γήπεδο με τους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (AED) και κατάφεραν να σώσουν τον αθλητή.
Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη στις 11 Ιουνίου στο γήπεδο των Νέων Μουδανιών, σε αγώνα ερασιτεχνικών ομάδων, όπου ένας αθλητής 14 χρονών έπαθε επίσης ανακοπή. Του έκαναν αμέσως ΚΑΡΠΑ και για το τυχερό του παιδιού, παρακείμενος φούρνος είχε αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, τον οποίο χρησιμοποίησαν στο γήπεδο και έγινε ανάνηψη του αθλητή και σώθηκε.
Κλείνοντας ο καρδιολόγος, μας είπε ότι, οι συχνότερες αιτίες αιφνίδιου θανάτου αθλητών είναι οι κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες, γι’ αυτό και πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά η περίπτωση κάθε αθλητή, για το αν υπήρξε κάποιο περιστατικό καρδιακής μυοκαρδιοπάθειας στην οικογένειά του. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να σωθούν ζωές.