Για την πρώτη της απόπειρα στη στιχουργική, στη μουσική σκηνή του Πόντου, τις στιγμές-ορόσημο στην καριέρα της, τις συνεργασίες της με πολύ γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές μέσα στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για το πώς βίωσε η ίδια το πολύ δύσκολο αυτό διάστημα αποκλεισμένη από την άμεση επαφή της με τον κόσμο, την οποία τόσο πολύ λατρεύει, όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή, μίλησε στο pontosnews.gr η Πόντια τραγουδίστρια Μελίνα Χατζηκαμάνου.
Κυρίως περιγράφει με τρεμάμενη φωνή και με έντονα συναισθήματα χαράς, παρά το γεγονός ότι πέρασαν δύο χρόνια από τότε, τη μουσική συνάντησή της με τη Νίτσα Τσίτρα. Την πασίγνωστη τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής, η φωνή της οποίας την καθήλωνε από τα παιδικά της χρόνια.
Η 33χρονη Μελίνα Χατζηκαμάνου, μπορεί να συμμετείχε για πρώτη φορά στην ποντιακή δισκογραφία πριν από μόλις έξι χρόνια, ωστόσο, έχει καταφέρει να συνεργαστεί με πολλούς και πολύ γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες, βάζοντας κάθε φορά ένα ακόμα μικρό λιθαράκι στην εξέλιξη της καριέρας της.
Έλκει την καταγωγή της και από τις δύο πλευρές από τη Σαμψούντα, με τον πατέρα της να έχει γεννηθεί στην Γεωργιανή Καβάλας και τη μητέρα της στην Ψιλή Ράχη Δράμας. Η ίδια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και όπως λέει στο pontosnews.gr, την είχε συναρπάσει η μουσική από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Τραγουδούσε από πολύ μικρή, ωστόσο, την απόφασή της να ασχοληθεί στο μέλλον επαγγελματικά με αυτό, την πήρε στα δέκα της χρόνια. Τότε που χόρευε ποντιακούς χορούς και τραγουδούσε στη χορωδία του Συλλόγου Εταιρεία Θεάτρου Γ.Κ. Φωτιάδης, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.
«Αν πάει καλά, θα δείτε πολλά πράγματα από εμένα»
Ακόμα και μέσα σ’αυτό το μήνα είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορήσει το τραγούδι που ετοιμάζει, με δικούς της στίχους και με συμμετοχή της και στη σύνθεση της μελωδίας, η Μελίνα Χατζηκαμάνου.
Όπως λέει στο pontosnews, πρόκειται για την πρώτη της απόπειρα στη στιχουργική στην ποντιακή διάλεκτο και το τραγούδι είναι γραμμένο σε ρυθμό διπάτ’.
Αυτήν τη στιγμή το τραγούδι βρίσκεται στο στούντιο, στη στάδιο των ηχογραφήσεων. Η ίδια αναφέρει στο pontosnews ότι έχει γράψει και άλλους στίχους στη νεοελληνική διάλεκτο, ωστόσο, τους έχει κρυμμένους στη… ντουλάπα της, κυρίως από ντροπή, αλλά και επειδή θέλει να τους δώσει σε κάποιον καλλιτέχνη, με τον οποίο θα ταιριάζουν απολύτως στη συνεργασία τους.
«Αγωνιώ να δω, πώς θα δεχτεί ο κόσμος αυτό το κομμάτι, την πρώτη μου προσπάθεια να γράψω στίχους στην ποντιακή διάλεκτο. Αν πάει καλά, υπόσχομαι να δείτε πολλά όμορφα πράγματα από εμένα στο μέλλον στο συγκεκριμένο χώρο. Έχω έμπνευση και πιστεύω ότι γράφω καλά. Ωστόσο, πάντοτε ο κριτής είναι ο κόσμος», λέει η Μελίνα Χατζηκαμάνου.
Συνεργασία με μεγάλα ονόματα μέσα στην πανδημία
Παρά το «φρένο» που έβαλε στον καλλιτεχνικό χώρο η πανδημία του κορονοϊού, η Μελίνα Χατζηκαμάνου προχώρησε σε δύο σημαντικές συνεργασίες μέσα στο 2021, στις οποίες συμμετείχαν πολύ μεγάλα ονόματα όχι μόνο του ποντιακού αλλά και γενικότερα του ελληνικού μουσικού χώρου.
Ειδικότερα, η πρώτη συνεργασία της αφορούσε τη συμμετοχή της στο cd Αρροθυμώ και τραγωδώ, ο οποίος διατίθεται ως ένθετο στο ομώνυμο βιβλίο του Σάββα Καλεντερίδη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων. Πρόκειται για πρωτοβουλία του τραγουδιστή και παραγωγού Σταύρου Αβράμογλου, ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα cd με παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.
Η μουσική επιμέλεια είναι των Μιχάλη και Χρήστου Καλιοντζίδη. Ο Σταύρος Αβράμογλου πλησίασε πολλούς γνωστούς ποντιακής καταγωγής καλλιτέχνες, από τους οποίος ζήτησε να πουν εξ’ ολοκλήρου ή μέρος από κάποιο από τα παραδοσιακά τραγούδια που περιλαμβάνονται στο cd. Έτσι, συμμετέχουν η Μελίνα Ασλανίδου, ο Σταμάτης Γονίδης, η Λιζέτα Νικολάου, η Σοφία Παπάζογλου και η Ζωή Παπαδοπούλου.
https://vimeo.com/574656716
Η Μελίνα Χατζηκαμάνου κάνει φωνητικά σε αρκετά τραγούδια του cd και λέει μόνη της το Λεμόνα, που είναι σε διπάτ’ ρυθμό. «Πρόκειται για μία εξαιρετική δουλειά, ενώ το δικό μου τραγούδι έγραψα με τον Χρήστο Καλιοντζίδη. Ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε κάτι δημιουργικό μέσα στην περίοδο της καραντίνας. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που συμμετέχω σε αυτήν την προσπάθεια και βέβαια που συνεργάστηκα με τον κύριο Μιχάλη Καλιοντζίδη. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της καριέρας μου», τονίζει η Μελίνα Χατζηκαμάνου.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη συνεργασία της, πρόκειται για την επανεκτέλεση του παλαιού τραγουδιού του Χρήστου Παπαδόπουλου Χρόνια πολλά, χρόνια καλά. Η Μελίνα Χατζηκαμάνου κάνει σε αυτό τα βασικά φωνητικά και συνεργάζεται με τον τραγουδιστή Γιάννη Τσιτιρίδη. Τη μουσική με τη λύρα του παίζει ο Φάνης Κουρουκλίδης.
«Σέβομαι απεριόριστα τον Γιάννη Τσιτιρίδη και τον Φάνη Κουρουκλίδη είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω σε αυτήν τη επανεκτέλεση. Η περίοδος της καραντίνας ήταν πολύ δύσκολη για όλο τον κόσμο. Επλήγησαν πολλά επαγγέλματα και κυρίως ο καλλιτεχνικός χώρος. Ωστόσο, αποτέλεσε και μία περίοδο αξιοποιήσιμη για ανασκόπηση. Να πάρεις αποφάσεις, για το τι μπορείς να κάνεις με τον εαυτό σου και τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα. Να βάλεις τις βάσεις διαφορετικά. Ένα τέτοιο διάστημα σε ταπεινώνει, αφού αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είσαι τίποτα και ότι τίποτα δεν έχει καμία σημασία μπροστά στην υγεία. Προσωπικά πιστεύω ότι μου έκανε πολύ καλό η περίοδος της καραντίνας. Είδα πράγματα, που δεν μπορούσα να τα δω στην καθημερινότητα. Βέβαια, δεν μπορούσα να δω δικούς μου ανθρώπους και σίγουρα μου έλλειψε πάρα πολύ η επαφή με τον κόσμο. Αυτή η ανταλλαγή ενεργειών σε μία μουσική παράσταση ή σε ένα γλέντι. Είναι πολύ πιο όμορφο, όταν ακούς από κοντά έναν καλό λόγο από τον κόσμο», λέει η Μελίνα Χατζηκαμάνου.
Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματά της, αναφέρει ότι έχει προτάσεις για εμφανίσεις σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, οι οποίες ελπίζει ότι θα ευοδωθούν. Ωστόσο, ακόμα, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων της, τηρεί στάση αναμονής.
Οι συνεργασίες-ορόσημο στην καριέρα της
Μιλώντας για τις συνεργασίες που αποτέλεσαν ορόσημο στη μέχρι τώρα καριέρα της η Μελίνα Χατζηκαμάνου δεν μπορούσε να μην αναφερθεί σε αυτήν που της έδωσε τη δυνατότητα να μπει στο χώρο της δισκογραφίας. Είχε συνεργαστεί με τον αείμνηστο Πόντιο τραγουδιστή Γιώτη Γαβριηλίδη –με τον οποίο τραγούδησαν μαζί και σε κέντρο της Θεσσαλονίκης για μία σεζόν– και με το γνωστό, επίσης Πόντιο, μουσικό Γιώργο Πουλαντσακλή. Ο τελευταίος έγραψε τη μουσική και έπαιξε στο άλμπουμ Σεβντά φωτία μάισσα, στο οποίο τραγούδησε η Μελίνα Χατζηκαμάνου. «Ήταν η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, στην οποία συμμετείχα ισότιμα και ολοκληρωμένα. Ήταν ο πρώτος μου σταθμός και βρισκόταν στην ηλικία των 27 ετών», λέει η Μελίνα Χατζηκαμάνου.
Εκείνο, όμως, που δε θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή της και ακόμα της προκαλεί ρίγη συγκίνησης, ήταν η πριν από δύο χρόνια συμμετοχή της στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ναύαρχος Βότσης», η οποία ήταν αφιερωμένη σε γυναίκες τραγουδίστριες που τίμησαν την παραδοσιακή μουσική και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην προβολή και διάσωσή της. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» και ήταν αφιερωμένη στη Νίτσα Τσίτρα, που άφησε εποχή στο δημοτικό τραγούδι, στη Μαριώ και στη Λιζέτα Νικολάου.
«Ήταν μεγάλη μου τιμή που συμμετείχα στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω ότι τραγουδούσα μπροστά στη Νίτσα Τσίπρα, με τα τραγούδια της οποίας μεγάλωσα. Αποτέλεσε μία δασκάλα για μένα. Τη βλέπω ως ιέρεια, ως κορυφή στο παραδοσιακό τραγούδι. Εκείνη την ημέρα η Νίτσα Τσίπρα βρισκόταν στο θέατρο, αλλά δεν μου το είχαν πει. Βγήκα να πω ένα δικό της κομμάτι, την είδα και τα πόδια μου άρχισαν να τρέμουν. Εγώ τραγουδούσα και από κάτω ήταν το… θηρίο. Όταν τελείωσα, πήγα κοντά της, υποκλίθηκα και της φίλησα το χέρι. Μου έδωσε την ευχή της και μου είπε ‘’μπράβο, είσαι πολύ καλή’’. Φυσικά, ήταν πολύ καλή η συνεργασία μου επί σκηνής και με τις δύο άλλες μεγάλες κυρίες στο ελληνικό τραγούδι», λέει με συγκίνηση η Μελίνα Χατζηκαμάνου.
Να σημειωθεί ακόμα ότι εκτός από τους προαναφερθέντες η Μελίνα Χατζηκαμάνου συνεργάστηκε και με άλλους γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Αλέξης Παρχαρίδης, Αχιλλέας Βασιλειάδης, Πέλα Νικολαΐδη και Χρήστος Παπαδόπουλος.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
*Όλες τις φωτογραφίες μας παραχώρησε για τις ανάγκες του άρθρου η Μελίνα Χατζηκαμάνου.