Παραμονή των πολυαναμενόμενων συναντήσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, και η γειτονική μας χώρα συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον ακήρυχτο πόλεμο της αλιείας στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Αυτή τη φορά στην περιοχή ανοιχτά της Λέσβου περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε και προξένησε υλικές ζημιές σε σκάφος του Λιμενικού, σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το περιστατικό έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής κι ενώ το ελληνικό σκάφος ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Η Τουρκία προκαλεί για μια ακόμη φορά, και μάλιστα σε μια προσπάθεια να γκριζάρει όσο το περισσότερες θαλάσσιες ζώνες μπορεί, εκεί όπου διακυβεύονται οικονομικά της συμφέροντα.
Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου η Τουρκία εδώ και χρόνια διεξάγει τον ακήρυχτο πόλεμο της αλιείας. Όπως έχουν καταγγείλει κατά καιρούς στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα οι Έλληνες ιδιοκτήτες γρι γρι, οι Τούρκοι ψαράδες δεν υπακούουν στους κανονισμούς που έχουν τεθεί από την ΕΕ για την προστασία των θαλασσών και διεξάγουν παράνομη υπεραλίευση, χωρίς να τηρούν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Από την παράνομη αυτή δραστηριότητά τους, η αλίευση από τους Τούρκους ψαράδες από 10% που ήταν τη δεκαετία του 1970 έχει φτάσει στις μέρες μας στο 30%, με συνεχείς αυξητικές τάσεις. Κι ενώ οι Έλληνες αλιείς χρησιμοποιούν δίχτυα μήκους έως 800 μέτρων, οι Τούρκοι συνάδελφοί τους ψαρεύουν στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου με δίχτυα που φτάνουν τα 1.900 μέτρα και μάλιστα έχουν άνοιγμα 4 χιλιοστά, με αποτέλεσμα να μην μένει ο γόνος στο βυθό της θάλασσας.
Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των αλιευμάτων στην περιοχή χρόνο με το χρόνο.
Να σημειωθεί ότι στο βορειοανατολικό Αιγαίο αλιεύονται οι μεγαλύτερες ποσότητες σε σαρδέλα, λαβράκι και τσιπούρα πελαγίσια.
Η Τουρκία από το 1964 μονομερώς έχει καθορίσει με νόμο την τουρκική ζώνη αλιείας στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ η Ελλάδα περιορίζεται στα χωρικά της ύδατα, που είναι στα 6 ναυτικά μίλια.
Μάλιστα πριν από τρία χρόνια, η Άγκυρα χαρακτήρισε την περιοχή του κεντρικού Αιγαίου μεταξύ Αϊ-Στράτη, Λήμνου και Λέσβου, ως «περιοχή τουρκικής κυριαρχίας», πετώντας έξω από τη ζώνη αυτή τα Ελληνικά αλιευτικά σκάφη.
Εδώ και χρόνια με παρόμοιες ενέργειες, τόσο σε σκάφη του Λιμενικού, όσο και σε ελληνικά αλιευτικά σκάφη, προσπαθεί με τραμπουκισμούς να δημιουργήσει το δικό της status quo.
Το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση και πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και φαίνεται ότι η Τουρκία γράφει στα παλαιά της υποδήματα για μία ακόμη φορά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, παραβιάζοντάς τους με μεγάλη ευκολία κάθε φορά που θέλει να εξυπηρετήσει συμφέροντά της, όπως και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τυγχάνει να είναι σε μεγάλο μέρος τους τα ελληνικά.