Όταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο «Ευαγγελισμός», εν μέσω βραδινής εφημερίας μένει στο σκοτάδι για μιάμιση ώρα και αντιμετωπίζεται από τη Διοίκηση και τους συνδικαλιστές ως ζήτημα ήσσονος σημασίας, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τη χώρα.
Υπολειτούργησαν οι γεννήτριες του νοσοκομείου λόγω υποστελέχωσης του τμήματος τεχνικής υποστήριξης, μας είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Για το λόγο αυτό έμεινε χωρίς ρεύμα ακόμη και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που φιλοξενούσε ασθενή και δεν υπήρξε κίνδυνος για τη ζωή κανενός, δήλωσε ανερυθρίαστα ο εν λόγω κύριος. Και ρωτάμε εμείς: Πότε μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή ενός ασθενούς, αν δεν μπαίνει όταν βρίσκεται καλωδιωμένος στην εντατική και κόβεται το ρεύμα για μιάμιση ώρα;
Αν δεν είχε ανάγκη τη μηχανική υποστήριξη, για ποιο λόγο να μπει στη ΜΕΘ ένας ασθενής; Κι όταν αυτή η μηχανική υποστήριξη διακόπτεται ξαφνικά για μιάμιση ώρα, ποιος θα βεβαιώσει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει, ο εντατικολόγος ή ο συνδικαλιστής εργαζόμενος σε μια άσχετη ειδικότητα;
Το να προσπαθείς να δικαιολογήσεις την κατάντια των δημόσιων νοσοκομείων με τέτοιες αναφορές και να καθησυχάζεις την κοινή γνώμη πως δεν κινδυνεύουν ζωές προκειμένου να μην χρεωθεί η κυβέρνηση την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων –η οποία επιπροσθέτως δεν πιστεύει στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας–, είναι η χειρότερη υπηρεσία που μπορείς να προσφέρεις στον τόπο και καλά θα κάνεις να κλείνεις το στόμα σου σε τέτοιες περιπτώσεις.
Σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, όπως στο «Σισμανόγλειο» για παράδειγμα, οι διευθυντές των κλινικών κάνουν συνεχείς εκκλήσεις στη διοίκηση για στελέχωση με γιατρούς. Με το που έγινε το «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο Covid-19, πολλοί ειδικευμένοι παραιτήθηκαν και πήγαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία όπου τους προσέλαβαν αμέσως διότι ανέλαβαν τα περιστατικά γενικής ιατρικής του δημοσίου, και είχαν έλλειψη σε γιατρούς. Οι δε εκπαιδευόμενοι φοβήθηκαν την Covid-19 και δήλωσαν παραίτηση για να κάνουν το αγροτικό τους. Έτσι με το που άνοιξαν ξανά οι κλινικές δεν υπάρχουν γιατροί για να κάνουν ακόμα και τις εφημερίες. Κινδυνεύει να μείνει το νοσοκομείο σε γενική εφημερία χωρίς γιατρούς.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε πολλά ακόμη δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των λοιμωξιολόγων για τέταρτο κύμα κορονοϊού τον Οκτώβριο. Κι όταν όλα περάσουν θα αντικρίσουμε τα κουφάρια των δημόσιων νοσοκομείων και οι ελπίδες όλων μας θα εναποτίθενται πλέον στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Γεγονός που θα σημαίνει ότι θα επιζούν όσοι μπορούν να πληρώσουν και οι υπόλοιποι θα έχουν βοηθό μόνο το Θεό.