Του Κρικόρ Τσακιτζιάν
Το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας στο Μαρμαρά, δεν εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά στην περιοχή, αλλά το 2007. Απλά στις μέρες μας, εμφανίστηκε σε ακραία μορφή και όπως μας εξήγησε η ερευνήτρια βιολόγος-ωκεανογράφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Στέλλα Ψαρρά. Λόγω της αποκρουστικής του εικόνας, γεγονός που δείχνει πως υπάρχουν μεγάλα φορτία βιομάζας στην περιοχή, ανησύχησε δικαιολογημένα τον κόσμο.
Το φαινόμενο αυτό, έχει κάνει την εμφάνισή του από το Φεβρουάριο και στη δική μας γειτονιά, μας εξήγησε η κυρία Ψαρρά και συγκεκριμένα στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στις θαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.
Φυσικά στη χώρα μας, εμφανίστηκε σε πιο ήπια μορφή, αφού η θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο ανοιχτή και διαλύει τέτοια φαινόμενα.
Κάτι αντίστοιχο, όπως είπε, συμβαίνει κατά καιρούς και στο Θερμαϊκό, όπου εμφανίζεται η θαλάσσια βλέννα με άλλη απόχρωση κυρίως κόκκινη ή καφέ. Γεγονός που σημαίνει πως περιέχει διαφορετικά συστατικά από εκείνα του Μαρμαρά, πάντα όμως μαζί με αστικά λύματα και οργανικά υλικά.
Αυτό που συμβαίνει στην κλειστή θάλασσα του Μαρμαρά, είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων
Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή στη θάλασσα, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, ευνοούν τέτοια φαινόμενα. Ένα ενισχυτικό στοιχείο για την δημιουργία του, είναι το γεγονός ότι τα νερά του Μαρμαρά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πλαγκτόν και μικροοργανισμούς που μεταφέρονται από τη Μαύρη θάλασσα, τα οποία γίνονται βιομάζα.
Τα νερά αυτά, επίσης, επιφορτίζονται με οργανικά υλικά (λιπάσματα) και λύματα από το επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης και έτσι βλέπουμε αυτό το ακραίο και αποκρουστικό φαινόμενο.
Στην προκειμένη περίπτωση η βλέννα αυτή δεν είναι τοξική, όπως λένε οι ειδικοί, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν τοξικοί οργανισμοί στο άμεσο μέλλον. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα, αφού τότε θα αναπτυχθούν νευροτοξίνες που μπορεί να είναι θανατηφόρες για τους θαλάσσιους οργανισμούς, όπως τα μύδια και άλλα θαλάσσια είδη. Όμως δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με δερματικά προβλήματα και μολύνσεις ο κόσμος.
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως θα φροντίσει να καθαριστεί η θάλασσα σύντομα. Αν αυτό γίνει με χημικά διαλυτικά μέσα, για να αποφύγει την εσωτερική γκρίνια και τη διεθνή κατακραυγή για την μόλυνση που προκαλούν οι κακοσυντηρημένοι βιολογικοί της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να κάνει το πράγμα ακόμη χειρότερο, όπως εξήγησε η κ. Ψαρρά.
Η θαλάσσια βλέννα, δεν είναι κάτι που καθαρίζεται εύκολα. Το φαινόμενο αυτό θέλει το χρόνο του και ακολουθεί τη δική του διαδικασία καθαρισμού.
Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει όλους, είναι το γεγονός ότι τέτοια φαινόμενα κάνουν πλέον συχνά την εμφάνισή τους, στις θάλασσες της γειτονιάς μας και οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, λόγω της ανθρώπινης αμέλειας για το περιβάλλον.
Ας δούμε το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου κατά 1,5 βαθμό. Πρόκειται για αύξηση τριπλάσια του μέσου όρου της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλασσών σε όλο τον πλανήτη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ, τροπικά ψάρια, όπως λαγοκέφαλοι και λεοντόψαρα τα οποία έχουν κατακλύσει την Κρήτη και άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, γιατί βρήκαν ιδανικές θερμοκρασίες για να αναπαραχθούν.
Η φύση μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ας την ακούσουμε κι ας πάρουμε τα μέτρα μας.