Πέρασε ένας αιώνας από τότε που ξεριζωμένοι του Πόντου αναζήτησαν τη νέα τους πατρίδα στη μητροπολιτική Ελλάδα, φτιάχνοντας την Πατρίδα, το ποντιοχώρι της Ημαθίας. Σε ανάμνηση της εγκατάστασης των πρώτων Ποντίων από το Ταχταχράν του Καρς, στις 6 Ιουνίου 1921, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» διοργάνωσε διήμερες εκδηλώσεις το σαββατοκύριακο, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Το Σάββατο έγινε πορεία με δάδες και λύρες από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων μέχρι το νεκροταφείο του χωριού.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρώην νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης.
Στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Παντελεήμων αναφέρθηκε στο ταξίδι των προσφύγων για να γλιτώσουν από τις σφαγές των Τούρκων, με επικεφαλής τον Ευστάθιο Χωραφά. Είπε ακόμα ότι φρόντισαν να πάρουν μαζί τους το τέμπλο, τις εικόνες, ιερά σκεύη και άμφια, βιβλία, ακόμα και τις καμπάνες της εκκλησίας τους, που σήμερα βρίσκονται στο ναό της Υπαπαντής.
«Έφτασαν με πλοία στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, στις δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της ελονοσίας, κάποιοι δεν άντεξαν, οι υπόλοιποι όμως, και πάλι υπό την ηγεσία του Ευστάθιου Χωραφά και του δασκάλου Παύλου Ορφανίδη, ήλθαν εδώ, στο Τουρκοχώρι όπως λεγόταν τότε, που έμοιαζε με τις αλησμόνητες πατρίδες, την Κασταμονή και το Ταχταχράν. Και εγκαταστάθηκαν, παρά την απόφαση του ελληνικού κράτους να εγκατασταθούν στο Κιλκίς, και μετονόμασαν το χωριό σε Πατρίδα», είπε.
Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο, κατάθεση στεφάνων, ποντιακό τραγούδι και απόδοση του χορού σέρρα.
Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαδίρης, Φρόσω Καρασαρλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης.