Σε μια ιστορική απόφαση κατέληξαν το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, δεσμεύονται για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα, ώστε να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις εταιρείες ανά τον κόσμο.
«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης, με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνά ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρουν.
Αυτή η επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών συντελεστών βρίσκει σύμφωνη τη Google. «Ελπίζουμε ότι οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι μια ισορροπημένη και ανθεκτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της εταιρείας Χοσέ Καστανέντα.
Και η Facebook χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε, αντιλαμβανόμενη ωστόσο ότι ενδεχομένως να κληθεί να πληρώσει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη. «Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ασφάλεια για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα», τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας Νικ Κλεγκ.
Αυτή η μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης προκειμένου να ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω στη Σύνοδο Κορυφής της G20.
«Πρόκειται για μια αφετηρία. Μέσα στους επόμενους μήνες θα κάνουμε αγώνα για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ελάχιστος εταιρικός φόρος θα είναι όσο υψηλότερος γίνεται», ανέφερε σε βίντεο που ανέβηκε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.
Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς υποστήριξε: «Η απόφαση για την διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο».
Προς το παρόν επιφυλάξεις εκφράζει μόνο η Ιρλανδία, η οποία έναν ελκυστικά χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή, στο 12,5%.