Μεγαλύτερη στήριξη λαμβάνει συνεχώς στην Αυστραλία η πρόταση αναγνώρισης της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δύο βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση της νότιας Αυστραλίας να αναγνωρίσει επίσημα την ημερομηνία ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων, Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων στη Μικρά Ασία.
Η Ειρήνη Πνευματικού και η Κόνι Μπονάρος κατέθεσαν το σχετικό αίτημα.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των ενεργειών του Στάθη Γεωργανά και του Τομ Κουτσαντώνη στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας.
Στην ομιλία της η Ειρήνη Πνευματικού επισήμανε πως καταδικάζει τη Γενοκτονία ως την απόλυτη πράξη της ρατσιστικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής μισαλλοδοξίας και κάλεσε την Τουρκία να αποδεχτεί τις ευθύνες της και να απολογηθεί για τις πράξεις της.
«Παρόλο που η τουρκική κυβέρνηση επίσημα αρνείται ότι έχει διαπράξει Γενοκτονία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από το 1915 έως το 1923, στο πλαίσιο της εθνοκάθαρσης, εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στην εφημερίδα Νέος Κόσμος, η Ειρήνη Πνευματικού τόνισε πως αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως Γενοκτονία, πολλές χώρες και αρκετοί ηγέτες έχουν αναγνωρίζει αυτά τα γεγονότα ως τις πιο χαρακτηριστικές τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας.
«Τελευταία το έκαναν οι ΗΠΑ, ενώ είχαν προηγηθεί οι Αργεντινή, Βραζιλία, Βέλγιο, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ουρουγουάη και εννέα ακόμη χώρες, που επίσημα αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία. Μόνο όταν αναγνωρίσουμε αυτά που έγιναν στο παρελθόν, μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας πάνω στην κατανόηση και αποτρέψουμε μελλοντικές αποτυχίες», συμπλήρωσε.
Η Κόνι Μπονάρος στην ομιλία της στο κοινοβούλιο, εξέφρασε τη στήριξή της στο αίτημα της Ειρήνης Πνευματικού, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η συστηματική εξόντωση των Χριστιανών και των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου συχνά αναφέρεται ως η πρώτη μοντέρνα Γενοκτονία. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι 353.000 Πόντιοι εξοντώθηκαν από το 1914 έως το 1923.
Η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κερδίζει έδαφος, εμπνευσμένη από την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ. Εγώ, μαζί με άλλα μέλη της κοινότητάς μας, εδώ στη νότια Αυστραλία και στον κόσμο, αναμένουμε την επίσημη αναγνώριση από πολλά περισσότερα κράτη, έτσι ώστε τέτοιες φρικαλεότητες που υπέστησαν όχι μόνο οι Πόντιοι, αλλά οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Κύπριοι, να μην συμβούν ποτέ ξανά».
Και οι δύο γυναίκες ξεκαθάρισαν ότι αυτή η συζήτηση δεν γίνεται για να διχάσει τους Έλληνες με τους Τούρκους, αλλά θεωρούν πως η αναγνώριση αυτών των γεγονότων θα βοηθήσει όλους να προχωρήσουν μπροστά.