Σε Τουρκικά χέρια πέρασε άλλη μια Ελληνική εταιρία. Η εταιρία κατεψυγμένων ψαριών Καλλιαμάνης, η οποία ιδρύθηκε το 1956 στο Αίγιο, περνάει τώρα στα χέρια των Τούρκων. Η νέα ιδιοκτήτρια εταιρία είναι η Dardanel Onentas με έδρα το Τσανάκαλε της Τουρκίας, δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της κονσερβοποιίας ψαριών και μαγειρευτών φαγητών και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Για να περάσει στα χέρια των Τούρκων η Καλλιαμάνης, αρχικά οι τράπεζες προχώρησαν σε κούρεμα χρεών, διαγράφοντας οφειλές ύψους 60 εκατ. ευρώ, με τη υποχρέωση να πληρώσουν οι νέοι ιδιοκτήτες την επομένη της συμφωνίας, υπόλοιπο χρέους 6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή έγινε κούρεμα πάνω από 95% του χρέους. Παρόμοια μείωση οφειλών συμφωνήθηκε με το ελληνικό δημόσιο για χρέη της εταιρείας προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι συμφωνίες με τους προμηθευτές.
Η τελική επένδυση της Dardanel Onentas για την απόκτηση της Καλλιαμάνης δεν ξεπερνά τα 9 εκατ. ευρώ.
Το θέμα έχει ανησυχήσει πολύ τους Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές αφού ούτε η Καλλιαμάνης, ούτε και η Dardanel Onentas δραστηριοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες, οπότε φοβούνται πως θα αναζητήσουν Τούρκους προμηθευτές αφού η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο σε τσιπούρα και λαβράκι. Να σημειωθεί ότι η Καλλιαμάνης, κατέχει μερίδιο στην ελληνική αγορά στα κατεψυγμένα ψάρια που φτάνει στο 25%. Αν οι Τούρκοι, κάτι που πρέπει να θεωρείται το πιο πιθανό, εισάγουν στην εταιρία τους ψάρια από την Τουρκία για να τα διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα ο τομέας των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, με ανυπολόγιστες ζημιές για τους Έλληνες επιχειρηματίες.
Κρικόρ Τσακιτζιάν