Την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ερώτηση του Χρήστου Γιαννούλη, την οποία υπέγραψαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με την ανέγερση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.
Όπως σημειώνει η στάση της στο θέμα αυτό είναι «απαξιωτική και προσβλητική για την τεράστια πολιτιστική κληρονομία του προσφυγικού ελληνισμού».
Ο χώρος που παραχωρείται για το υπό ανέγερση μουσείο, τονίζει, είναι μικρός και δεν είναι δυνατό να χωρέσει το υπάρχον αρχειακό και μουσειακό υλικό του προσφυγικού ελληνισμού.
Παράλληλα καλεί το δήμο Παύλου Μελά να κάνει αυτό που πρέπει με ευαισθησία και να υποδείξει ένα καταλληλότερο κτήριο για να στεγαστεί όλος αυτός ο πλούτος.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του βουλευτή Χρήστου Γιαννούλη:
«Απαξιωτική και προσβλητική για την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά του προσφυγικού ελληνισμού, είναι η στάση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη απέναντι στη δημιουργία του μουσείου που αναζητεί χρόνια τώρα έναν αξιοπρεπή χώρο για να τη στεγάσει.
Στην ερώτηση που κατέθεσα και την οποία συνυπέγραψαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τη δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, η Υπουργός Πολιτισμού απαντά, ότι πράγματι στο κτήριο Α3, που είχε αρχικά προταθεί για το Μουσείο, θα στεγαστούν τελικά τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές για την κατασκευή του Μετρό της πόλης.
Υποστηρίζει όμως, ότι αυτή ήταν πρόταση του Δήμου Παύλου Μελά και όχι του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ παραδέχεται, ότι το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα στεγασθεί στο ακατάλληλο κτήριο Β4.
Στη δε ερώτησή μας για το πως θα αναδειχτεί το μουσειακό υλικό του προσφυγικού ελληνισμού εντός του κτηρίου Β4 απαντά με το αυτονόητο ότι θα συνδράμει το Υπουργείο Πολιτισμού στην εποπτεία των εργασιών συγκρότησης και τεκμηρίωσης των συλλογών του Μουσείου, καθώς και την εποπτεία της εκπόνησης μουσειολογικής-μουσειογραφικής μελέτης.
Ουσιαστικά δηλαδή δεν απαντά στο βασικό ερώτημα, πως θα χωρέσει ένα τεράστιο αρχειακό και μουσειακό υλικό του προσφυγικού ελληνισμού σε μόλις 546 τ.μ. Και δεν απαντά γιατί η απάντηση είναι προφανής. Δεν θα χωρέσει!
Εκτιμούμε ότι ο Δήμος Παύλου Μελά θα προσεγγίσει το όλο θέμα με υπευθυνότητα και ευαισθησία και θα καταλήξει στην καταλληλότερη λύση για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Μία λύση που θα αναδεικνύει την πολύπαθη ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης.
Χρήστος Γιαννούλης Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αναπληρωτής Τομεάρχης Μεταφορών».