Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, ώστε να (ξανα)παραδοθεί «το συντομότερο δυνατό» στους επισκέπτες, σύμφωνα με τον επαρχιακό διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού Τραπεζούντας Μουσταφά Ασάν. Το έργο, όπως είπε στο Anadolu, πλέον είναι ολοκληρωμένο κατά 80%.
Παρά το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό τουρκικά μέσα έδιναν την 1η Ιουλίου ως ημέρα ανοίγματος, ο Μουσταφά Ασάν απέφυγε να πει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Τα πρώτα συνεργεία μπήκαν στην Παναγία Σουμελά στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Στις 25 Μαΐου 2019 παραδόθηκε τμήμα του μνημείου (μέχρι την πρώτη αυλή). Η πρώτη φάση αποκατάστασης κόστισε περίπου 4,8 εκατ. ευρώ που προήλθαν από τα ταμεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου, που περιλάμβανε την αποκατάσταση 12 κτηρίων του μοναστικού συγκροτήματος και στερεώσεις και απομακρύνσεις όλων των επικίνδυνων βράχων με ατσαλένια δίχτυα. «Απομακρύνθηκαν πάνω από 1.100 τόνοι σε μια επιφάνεια 17.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή σε όλη την πλαγιά», τόνισε ο Μουσταφά Ασάν.
Το μνημείο έκλεισε εκ νέου το χειμώνα, για την τρίτη και τελευταία φάση που είναι σε εξέλιξη και προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο. «Περιλαμβάνεται η αναστήλωση παλαιών κατασκευών, η αποκατάσταση και η τεκμηρίωση στην κύρια εκκλησία και η στερέωση των υπόλοιπων βράχων στην πλαγιά, με τους βιομηχανικούς ορειβάτες θα δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς», ανέφερε.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, στο μνημείο εργάζονται περίπου 70 άτομα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πέντε μηχανικοί και τριάντα βιομηχανικοί ορειβάτες.
https://vimeo.com/557568248
«Η Σουμελά είναι πολύ σημαντική για το υπουργείο μας. Στόχος είναι να αφήσουμε μια μόνιμη κληρονομιά στην πόλη, στην περιφέρεια, στη χώρα. Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση, γιατί το να συντηρήσεις κάτι είναι εξίσου δύσκολο με το να το δημιουργήσεις», κατέληξε.