Βροχή είναι οι παραιτήσεις στην κυβέρνηση της Αρμενίας το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη πολιτική κρίση, ενώ μένουν 19 μέρες μέχρι τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις 20 Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται ως το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της χώρας, μετά την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος είχε ολέθρια αποτελέσματα για την Αρμενία, με χιλιάδες νεκρούς και πολλά χαμένα εδάφη.
Παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις του κόσμου, ο πρωθυπουργός μέχρι πρότινος αρνιόταν πεισματικά να παραιτηθεί και να πάει τη χώρα σε εκλογές.
Πιεζόμενος από το λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αφού πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από την ήττα που επήλθε με τη λήξη του πολέμου, αποφάσισε τελικά ο Νικόλ Πασινιάν να πάει τη χώρα σε εκλογές, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει ο ίδιος ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης.
Πριν λίγες ημέρες αιφνιδίως και χωρίς καμία αιτιολόγηση, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άρα Αϊβαζιάν (Ara Ayvazyan). Λίγο μετά παραιτήθηκε η υπουργός Τύπου Άννα Ναγκνταλιάν (Anna Naghdalyan), ενώ μόλις τη Δευτέρα το μεσημέρι παραιτήθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Χατσίκ Γαλατσιάν (Gagik Ghalachyan).
Ο Αϊβαζιάν μετά την παραίτησή του άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Πασινιάν δεν λειτουργεί προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Άφησε αιχμές για όλα αυτά τα σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό περί μυστικής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός.
Εν τω μεταξύ μια νέα κρίση έχει ξεσπάσει στην Αρμενία, όταν προ δυο εβδομάδων εισέβαλαν στα βορειοδυτικά σύνορά της, κοντά στη λίμνη Σιουνίκ, Αζερικές στρατιωτικές δυνάμεις σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα, παρά τις συγκρούσεις με τον αρμενικό στρατό. Ένα μικρό μέρος αυτών των δυνάμεων απωθήθηκε, αλλά ένας ακόμη σημαντικός αριθμός Αζέρων στρατιωτών παραμένει στην περιοχή. Με την εισβολή αυτή γίνεται μια προσπάθεια από το Αζερμπαϊτζάν αλλαγής συνόρων της ίδιας της Αρμενίας εκτός από αυτή που επιτεύχθηκε στο Ναγκόρνο Καρμπάχ.
Έτσι κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως φαίνεται σε κλίμα μεγάλης εσωτερικής έντασης. Στην εκλογική αναμέτρηση θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά, 23 κόμματα και 4 συνασπισμοί κομμάτων. Φυσικά οι εκλογές θα γίνουν κι αυτή τη φορά με την παρουσία ξένων παρατηρητών, υπό τον φόβο νοθείας.
Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η διαμαρτυρία των Αρμενίων προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία συμμετέχει στην ομάδα του ΜΙΝΣΚ, όπου είναι η εγγυήτρια δύναμη για την ειρήνη στην περιοχή, γιατί ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να δώσει ως ανθρωπιστική βοήθεια σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, 24 εκατ. δολάρια για την Αρμενία και 120 εκατ. δολάρια για το Αζερμπαϊτζάν.
Οι Αρμένιοι διαμαρτύρονται για τα δυσανάλογα ποσά που διατίθενται από τις ΗΠΑ προς τις δυο πλευρές, με αναλογία 1:6. Επισημαίνουν ότι τα χρήματα που πάνε στο πλούσιο Αζερμπαϊτζάν, δεν μπορούν να θεωρούνται ανθρωπιστική βοήθεια, αφού αυτά πηγαίνουν για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων προκειμένου να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της Αρμενίας.
Του Κρικόρ Τσακιτζιάν.