Όμηροι επί δύο ημέρες βρέθηκαν η Δρ. λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου μαζί με τον 15χρονο γιό της Ιάσωνα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Η ίδια όταν γλίτωσε από αυτήν την περιπέτεια, έγραψε για την εμπειρία της στο προφίλ της στο Facebook.
O σύζυγος της Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος και γνωστοποίησε αρχικά το τι συμβαίνει, είναι ο πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι». Τον ίδιο πριν από περίπου ενάμισι χρόνο είχε απελάσει το τουρκικό κράτος, ενώ του είχαν απαγορεύσει και την είσοδο στη χώρα.
Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου έχει καταγωγή από τον Πόντο και όπως λέει και η ίδια από μικρή έμαθε «να αγαπάει και να σέβεται εκείνο τον τόπο, να αναπνέει από την Τραπεζούντα». Για αυτό και σπούδασε λαογραφία του τόπου αυτού. Η οικογένεια της έχει μεταβεί πολλές φορές στην Τουρκία.
Μία ακόμα φορά θα ήταν και η προηγούμενη Παρασκευή, όταν η ίδια έφτασε αεροπορικώς με το γιο της στην Κωνσταντινούπολη. Σκοπός της επίσκεψη ήταν να προμηθευτεί βιβλία Τούρκων συγγραφέων. Φτάνοντας εκεί κατάλαβε, ότι αυτή τη φορά η επίσκεψη δεν θα έμοιαζε με τις άλλες, αφού ενημερώθηκε ότι της είχε απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα (τελευταία φορά είχε πάει τον Ιανουάριο του 2020).
Μετά την ενημέρωση, οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν να κρατήσουν την ίδια και το γιο της επί δύο μέρες στο αεροδρόμιο «Sabiha Gökçen».
Η κράτηση περιείχε όλα αυτά που περιμένει κανείς να ζητούνται από εγκληματίες: Δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφήσεις, ανακρίσεις, κατάσχεση προσωπικών ειδών και τηλεφώνου.
Η ίδια περιγράφει τις συνθήκες μέσα στις οποίες τους κρατούσαν: «Σε κρατητήρια χωρίς παράθυρα, χωρίς “προαυλισμό”, μέσα σε τριπλές κλειδωμένες πόρτες ασφαλείας. Ο κάθε κρατούμενος είχε δικαίωμα να παραγγείλει τσιγάρα από τους υπαλλήλους κι εμείς δεν μπορούσαμε επί πληρωμή να πάρουμε ένα γάλα, ένα κουλούρι.
»Αντέδρασα σθεναρά όταν ήθελαν να πάρουν από δίπλα μου το παιδί και να το βάλουν σε κρατητήρια ανδρών. Τα κατάφερα, παρέμεινε μαζί μου».
Ο λόγος που της απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, αλλά και που ήταν υπό κράτηση για δύο μέρες δεν της έγινε ποτέ γνωστός. Η ίδια σκοπεύει να κάνει ένσταση στην Τουρκική Πρεσβεία, ζητώντας να τον μάθει.
Παρόλη την εμπειρία της, η Μυροφόρα Ευσταθιάδου συνεχίζει να τονίζει ότι η εμπειρία αυτή δεν έχει αλλάξει την αγάπη και τις σχέσεις που έχει με την Τραπεζούντα, αλλά και τον λαό της Τουρκίας και τονίζει ότι δεν θέλει αυτή η συμπεριφορά των Αρχών να χρωματίσει αρνητικά και τους κάτοικους της χώρας.
«Στα παιδιά μου και πάλι θα μιλώ με αγάπη για τον τόπο εκεί και τους ανθρώπους του…
Τα μάτια μου λάμπουν ακόμη όταν μιλώ για την Τραπεζούντα!», τονίζει στο τέλος.