Στη Συρία, μια χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο και είναι αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, και στην οποία η δυναστεία Άσαντ κυβερνά εδώ και πέντε δεκαετίες, ο 55χρονος Μπασάρ αλ Άσαντ να αναμένεται να κερδίσει μία νέα επταετή θητεία.
Οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές άνοιξαν το πρωί της Τετάρτης στα 12.000 εκλογικά κέντρα. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες 48 ώρες.
Ήδη η Δύση έχει απορρίψει τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για «σκηνοθετημένες εκλογές» που δεν είναι ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες. Πρόκειται για τις δεύτερες που γίνονται από το 2011, οπότε και ξέσπασε ο εμφύλιος· ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 388.000 νεκροί και εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, που επικράτησε στο πεδίο των μαχών με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, εμφανίζεται ως αυτός που θα ανοικοδομήσει τη χώρα. Άλλωστε, οι δύο αντίπαλοί είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό και θεωρείται ότι είναι υποψήφιοι απλώς για τους τύπους. Χαρακτηριστικό της προεκλογικής εκστρατείας ήταν ότι ο νυν πρόεδρος δεν… χρειάστηκε να κάνει προεκλογική εκστρατεία ή να δώσει συνεντεύξεις. Έδωσε, όμως, χάρη σε χιλιάδες κρατούμενους.
Ουσιαστικά, βέβαια, εκλογικό σώμα δεν υπάρχει στις αυτόνομες περιοχές των Κούρδων στα βορειοανατολικά, ούτε το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και των Σύρων ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Βάσει του εκλογικού νόμου οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να έχουν ζήσει στη Συρία για δέκα χρόνια συνεχόμενα, ένας όρος που αποκλείει πολλά μέλη της συριακής αντιπολίτευσης που ζουν σε αυτοεξορία στο εξωτερικό.
Η αιφνιδιαστική αναρρίχηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία έγινε το 2000, όταν πήρε τη θέση του πατέρα του πέθανε έπειτα από 30 χρόνια διακυβέρνησης
Στις προεδρικές εκλογές του 2014 συγκέντρωσε περισσότερο από το 88% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 73%. Εκείνες ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες συμμετείχαν πολλοί υποψήφιοι. Μέχρι το 2014 ο Μπασάρ αλ Άσαντ και ο πατέρας του Χαφέζ εκλέγονταν μέσω δημοψηφίσματος, συχνά συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 97% των ψήφων.