Με φόντο την απομόνωση της Λευκορωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο έδωσε σήμερα τις πρώτες εξηγήσεις σχετικά με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ που από τη Δύση χαρακτηρίστηκε ως «κρατική αεροπειρατεία».
Όπως κατήγγειλε, η Δύση είναι αυτή που αρνείται την έρευνα για το περιστατικό, ενώ επέμεινε ότι η Λευκορωσία λειτούργησε με βάση τη διεθνή νομοθεσία.
«Έδρασα νομιμότατα, με βάση τους διεθνείς νόμους. Προστάτευσα το λαό μου» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Επίσης, αφού τόνισε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν εκτός πορείας, κοντά στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν το σύστημα ελέγχου του εργοστασίου έμπαινε σε πλήρη συναγερμό. Η Λευκορωσία επιμένει στην ύπαρξη απειλής (η αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ έγινε μετά από πληροφορίες για βόμβα, χωρίς να είναι ακόμα βέβαιο ποιος έδωσε αυτή την πληροφορία).
Ακόμα, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε πως αυτοί που επιθυμούν το κακό της χώρας έχουν προχωρήσει από τη διοργάνωση διαδηλώσεων στην προσπάθεια «στραγγαλισμού». Έκανε δε λόγο για αλλαγή των μεθόδων δράσης κατά του κράτος, λέγοντας ότι οι υπαίτιοι βρίσκονται εντός και εκτός της Λευκορωσίας.
«Έχουν καταπατήσει πολλές κόκκινες γραμμές, έχουν ξεπεράσει τα όρια της κοινής λογικής και τις ανθρώπινης ηθικής» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ακόμα και για «υβριδικό πόλεμο».
Στο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους επέβαιναν ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα. Και οι δύο συνελήφθησαν και κρατούνται. O Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι δεν γνώριζε ποιοι βρίσκονταν στην πτήση, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμα και αν ήξερε την ίδια εντολή θα έδινε.
Ο Ρομάν Προτάσεβιτς, που είχε καταφύγει στη Λιθουανία, αναζητούνταν από τις Αρχές για το ρόλο που έπαιξε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο με ευρεία διαφορά.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε χθες η Σοφία Σαπέγκα, που είναι πολίτης της Ρωσίας, εμφανίζεται να παραδέχεται ότι ήταν αυτή που δημοσιοποίησε μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram τα προσωπικά δεδομένα μελών των λευκορωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η «ομολογία» είναι σκηνοθετημένη και ότι υπήρξε εξαναγκασμός, μιας και η συγκεκριμένη πράξη είναι ποινικό αδίκημα.
https://youtu.be/KHPqtiarTmw