Στην καρδιά του ποντιακού ελληνισμού βρέθηκε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς στο περιθώριο της συνάντησής του στο Σότσι, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρόφ, που πραγματοποιήθηκε χθες επισκέφθηκε την πόλη της Ανάπα στα παράλια της νότιας Ρωσίας και του Γκελεντζίκ.
Στην Ανάπα ζουν χιλιάδες ομογενείς και οργάνωσαν εκδηλώσεις για την υποδοχή του.
Αρχικά στο Βιτιάζεβο της Ανάπας, τον υπουργό μαζί με την πρέσβειρα της Μόσχας Αικατερίνη Ναυσικά, που τον συνόδευε, τον υποδέχτηκε το παιδικό χορευτικό του Συλλόγου «Γοργιππία» Ανάπας του Χαζαρίδη Μωυσή. Στη λύρα ακούγεται ο Λάζαρος Παπαδόπουλος.
Επιπλέον κατά την επίσκεψη του, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το εργοστάσιο του Βαλέριου Ασλανίδη, όπου του παρέθεσε γεύμα. Το εργοστάσιο στην πραγματικότητα αποτελεί και ένα μουσείο ελληνικής ιστορίας με αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου.
Ο Βαλέριος Ασλανίδης είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας της Ανάπας, καθώς και ο πρώτος Έλληνας που έκανε το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. O ίδιος δήλωσε ότι 67 χρόνια περίμενε αυτή την στιγμή και πριν περίμεναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες του και αυτή είναι η αλήθεια το πόσο μεγάλη είναι η αγάπη όλων των αδελφών μας Ποντίων της Ρωσίας γιά την πατρίδα Ελλάδα.
https://www.facebook.com/xazaridis.moisis/videos/497301221463922
Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας, αλλά και πολλά μέλη της ομογένειας απόλαυσαν τραγούδια από τον Αλέξανδρο Τσοποζίδη.
https://www.facebook.com/100001200775988/videos/pcb.4247538458629471/4247500838633233
–
Στο τέλος η διαπίστωση όλων ήταν ότι εκεί στα παράλια του Καυκάσου και του Εύξεινος Πόντος υπάρχει ζωντανή μία μικρή και υπερήφανη Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και το Γκελεντζίκ, όπου δήλωσε ότι: «Είναι για μένα συγκινητική στιγμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Γκελεντζίκ σε έναν χώρο που είναι γεμάτος από την κοινή ιστορία της Ελλάδας και της Ρωσίας».
Ο Νίκος Δένδιας έδειξε και εξέφρασε την οικειότητα που του προσέφεραν τα μέρη εκείνα, αφού τα χαρακτήρισε «σαν το σπίτι του».
«Πρέπει να σας πω ότι είμαι έκπληκτος από το δυναμισμό του ελληνικού στοιχείου, χωρίς κύριε Δήμαρχε να θέλω να υποβαθμίσω τη συνεισφορά των υπόλοιπων 79 εθνοτήτων εδώ στο Γκελεντζίκ. Αλλά μου επιτρέπετε να αισθάνομαι πολύ περήφανος για τους ομοεθνείς μου. Και θα μου επιτρέψετε, κύριε Δήμαρχε, να επαναλάβω αυτό που συνεννοηθήκαμε οι δυο μας, ότι θα επιχειρήσουμε μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου – που είναι τα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους για το οποίο η Ρωσία έχει μια σημαντική συμβολή – να ξαναέρθω εδώ στον Πόντο. Δεν θέλουμε να περάσουν άλλα 30 χρόνια», συμπλήρωσε τονίζοντας τον θαυμασμό τους για τις ελληνικές κοινότητες της περιοχής.