Έχει ήδη ξεκινήσει η συνάντηση των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητούν το ζήτημα της Λευκορωσίας.
Αναμένεται να ζητήσουν αν, από εδώ και πέρα θα αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης.
Σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο επίσης, θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair.
Ο ICAO, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, υποστηρίζει ότι η Λευκορωσία μπορεί να παραβίασε τη Σύμβαση του Σικάγο, μια διεθνή συμφωνία για την ασφάλεια των πτήσεων. Η IATA, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας.
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας συγκάλεσε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση αυτού του οργάνου του ΟΗΕ για τις 27 Μαΐου με αντικείμενο συζήτησης την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.
Όσον αφορά στο δημοσιογράφο που συνελήφθη Ρομάν Προτασέβιτς κρατείται σε μια φυλακή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο συμβάν αντέδρασαν και οι ΗΠΑ
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε σοκαριστική την ενέργεια της Λευκορωσίας για την εξαναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ απαιτούν διεθνή έρευνα για το συμβάν.
«Αυτή ήταν μια σοκαριστική πράξη εκτροπής της πορείας μιας πτήσης μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ για τον προφανή σκοπό της σύλληψης ενός δημοσιογράφου. Αποτελεί μια επαίσχυντη προσβολή της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας από το καθεστώς», δήλωσε η Τζεν Ψάκι.
Αλλιώς τα λέει η Λευκορωσία, αλλιώς οι κανονισμοί πτήσεων
Αν και η Λευκορωσία λέει πως το πλήρωμα της πτήσης της Ryanair αποφάσισε το ίδιο, «χωρίς παρέμβαση», να προσγειωθεί στο Μινσκ αφότου ενημερώθηκε για απειλή βόμβας, ο πιλότος ήταν μάλλον υποχρεωμένος να κάνει την προσγείωση.
«Εάν ο αναχαιτίζων κατηύθυνε την πτήση της Ryanair στο Μινσκ, τότε όφειλαν να προσγειωθούν εκεί», εξήγησε ο Τζον Κοξ, πρώην πιλότος της US Airways και νυν σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας των πτήσεων. «Οι πιλότοι εκπαιδεύονται για αυτό και υπάρχουν διεθνώς συμφωνημένα σινιάλα μεταξύ του αναχαιτίζοντος και του πολιτικού αεροσκάφους», σημείωσε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πιλότοι, σε όλες τις πτήσεις, έχουν μαζί τους σκίτσα ή περιγραφές αυτών των σινιάλων.