Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θα θέσει ο Σαρλ Μισέλ το ζήτημα της αναγκαστικής προσγείωσης της πτήσης FR4978 της Ryanair στο Μινσκ, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανό να αποφασιστούν κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας.
Σύσσωμες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την «κρατική αεροπειρατεία», όπως την αποκάλεσαν.
Τελικά το αεροσκάφος έφτασε στον προορισμό του, το Βίλνιους της Λιθουανίας, ώρες αργότερα, αλλά χωρίς τον Ρομάν Προτασέβιτς που ήταν μεταξύ των επιβαινόντων και συνελήφθη – έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Ο Σαρλ Μισέλ ζήτησε την απελευθέρωσή του αλλά και εγγυήσεις ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά του.
Ο ακτιβιστής και δημοσιογράφος θεωρείται «τρομοκράτης» στη χώρα του, καθώς ως διευθυντής σύνταξης της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, του καναλιού στο Telegram, κατηγορείται ότι συντόνισε και βοήθησε το πρωτοφανές κύμα αμφισβήτησης της νίκης του Αλεξάντερ Λουκασένκο με ευρεία διαφορά.
Ο νυν διευθυντής σύνταξης του ΝΕΧΤΑ, Ταντέους Γκίζαν, διαβεβαίωσε ότι πράκτορες της λευκορωσικής KGB επέβαιναν στο αεροπλάνο, το οποίο είχε απογειωθεί από την Αθήνα. Όταν βρισκόταν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας δόθηκε εντολή για αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ.
Αρχικά η πληροφορία ήταν για ύπαρξη εκρηκτικών, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι Λευκορώσοι έστησαν σκηνικό έντασης προκειμένου να γίνει η αναγκαστική προσγείωση.
Η Λευκορωσία, πάντως, αρνείται ότι στην πτήση της Ryanair επέβαιναν πράκτορες, λέγοντας ότι έμαθε ότι ο Ρομάν Προτασέβιτς ήταν μεταξύ των επιβατών από μία φωτογραφία που ανέβηκε στο διαδίκτυο.
Πάντως, ο ίδιος ο ακτιβιστής φέρεται να ειδοποίησε από το «Ελ. Βενιζέλος» ότι προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο κατάλαβε ότι τον παρακολουθεί ένας ρωσόφωνος άγνωστος μέσης ηλικίας, ο οποίος επιχείρησε να φωτογραφίσει τα έγγραφά του πριν τον έλεγχο διαβατηρίων και στη συνέχεια απομακρύνθηκε, παρά το γεγονός ότι είχε έρθει η σειρά του.