Φόρο τιμής στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που χάθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, απέτισαν ανήμερα της 102η επετείου από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Λευκωσία, από το 1916 έως το 1923.
Μέλη ποντιακών συλλόγων, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτικών κομμάτων έδωσαν το παρών το πρωί της 19ης Μαΐου, στον Ιερό Ναό Οσίων Μαρτύρων στο Γραμμικό Πάρκο Στροβόλου, όπου έγινε τρισάγιο.
Στη συνέχεια, κατά μήκος του πάρκου φυτεύτηκαν 353 φυτά, ένα για κάθε χίλια θύματα αυτής της τραγωδίας. Κάθε φυτό φέρει ταμπελίτσα με το ιστορικό όνομα ενός χωριού, οικισμού ή πόλης του Πόντου, της Κύπρου και της Μικράς Ασίας.
Στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας τοποθετήθηκε ο αριθμός 353.000, ενώ το Δημοτικό Μέγαρο στην Πλατεία Ελευθερίας φωτίστηκε με κόκκινο χρώμα λόγω της Ημέρας Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η πλατεία Ελευθερίας φωτίστηκε με κίτρινο χρώμα όπως αυτό της ποντιακής σημαίας.
Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 15 Μαΐου, είχαν γίνει καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο στο Γέρι Λευκωσίας από τη Λίνα Φενερίδου του Κέντρου Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», τον Γιώργο Καρελιάδη του Κέντρου Νεότητας Ελλήνων του Πόντου και Φίλων Λευκωσίας «Ακρίτες», τον Βιτάλη Παρασκευόπουλο του Τεμέτερον – Συλλόγου Ποντίων Αμμοχώστου, τον δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Λευκωσίας Βαλέριο Δανιηλίδη, τον αντιδήμαρχο Δήμου Γερίου Μάριο Σάββα και τον Μιχάλη Γιωργάλλα αναπληρωτή πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης.