Το κινεζικό τηλεκατευθυνόμενο μηχανοκίνητο ρομποτικό όχημα εξερεύνησης κατέβηκε σήμερα τη ράμπα της κάψουλας προσεδάφισης στον Άρη, καθιστώντας την Κίνα την πρώτη χώρα που έθεσε σε τροχιά, προσεδάφισε και ανέπτυξε ένα χερσαίο όχημα στην πρώτη της αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.
Το «Ζουρόνγκ», που έχει πάρει το όνομά του από τον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία, κατέβηκε από τη ράμπα στις 10:40 (ώρα Πεκίνου, 5:40 ώρα Ελλάδας).
Έτσι η Κίνα, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, έγινε η δεύτερη χώρα που έστειλε ρόβερ στο Άρη. Η πρώην Σοβιετική Ένωση είχε προσεδαφίσει ένα σκάφος το 1971, αλλά είχε χάσει την επικοινωνία μαζί του μερικά δευτερόλεπτα αργότερα.
Το «Ζουρόνγκ», το οποίο ζυγίζει 240 κιλά και έχει έξι επιστημονικά εργαλεία, ανάμεσα στα οποία μία υψηλής ευκρίνειας τοπογραφική κάμερα, θα μελετήσει την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη, ενώ θα αναζητήσει και σημάδια αρχαίας ζωής, όπως νερό και πάγο κάτω από την επιφάνεια. Η αποστολή του θα διαρκέσει 90 ημέρες.
Now I’m “literally” on Mars surface. At UTC 2:40, May 22, #Zhurong (#Tianwen1) Mars Rover drove down to the surface of the red planet from the lander. Here’s the the process captured by both front and rear cameras. First batch of scientific data will be obtained later this month. pic.twitter.com/DfCvAvLmSW
— Chinese Zhurong Mars Rover (@MarsZhurong) May 22, 2021
Το μη επανδρωμένο κινεζικό διαστημόπλοιο Τιανγουέν-1 εκτοξεύτηκε πέρσι τον Ιούλιο. Τον Φεβρουάριο έφτασε στον Άρη – μέχρι και σήμερα παραμένει σε τροχιά γύρω από αυτόν.
Στις 15 Μαΐου η κάψουλα προσεδάφισης που μετέφερε το ρόβερ αποσπάστηκε από το διαστημόπλοιο και προσεδαφίσθηκε σε μια εκτεταμένη πεδιάδα γνωστή με την ονομασία Utopia Planitia.