Το χαβίτς, η ποντιακή εκδοχή της ιταλικής πολέντας*, είναι μια κρέμα από καλαμποκάλευρο και την προσθήκη ή μη κάποιου κίτρινου τυριού, όπως το παρχαροτύρ’ ή το γαΐς τυρί.
Παραδοσιακά φτιάχνεται με φουρνικόν αλεύρι, αλεύρι δηλαδή που έχει ψηθεί σε φούρνο με ξύλα.
Το αγελαδινό βούτυρο, το σωστό καβούρδισμα του αλευριού και τα αρώματα καπνού από το τυρί το καθιστούν ιδανικό τόσο για ένα ελαφρύ αλλά και χορταστικό γεύμα, ή μία εξαιρετική γαρνιτούρα.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» του pontosnews.gr δίνουν τη συνταγή:
100 γρ. αγελαδινό βούτυρο |
½ κούπα καλαμποκάλευρο |
1 ½ κούπα νερό ή ζωμό |
150 γρ. παρχαροτύρ’ ή γαΐς τυρί ή κάποιο άλλο καπνιστό τυρί |
Λίγο αλάτι (εξαρτάται το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε) |
- Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Το καβουρδίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφί.
- Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό και ανακατεύουμε διαρκώς. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το χαβίτς είναι έτοιμο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί.
Σάββας Καρίπογλου