Την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε σε ειδική συνεδρίαση της η Βουλή των Ελλήνων.
«Η επίσημη τουρκική ηγεσία συνεχίζει να αρνείται πεισματικά την Ποντιακή Γενοκτονία», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.
«Η ιστορία μπορεί να αργεί αλλά δεν συγχωρεί. Αυτό το διαπιστώσαμε πρόσφατα μέσα από τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας. Η αρχή έγινε με τα αλλεπάλληλα χαστούκια του προέδρου Μπάιντεν προς το σουλτάνο που ξεκίνησαν με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την παραγωγή μαχητικών F-35 και κορυφώθηκαν με την απόφασή του να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που προφανώς βασίστηκε σε άλλα ιδιοτελή κίνητρα, θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί η δική μας προσπάθεια διεκδίκησης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και του Ποντιακού Ελληνισμού», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης είπε πως τώρα, που η υφήλιος συνειδητοποιεί ότι πριν από εκατό και πλέον χρόνια η Τουρκία διέπραξε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, τώρα που το διεθνές κλίμα είναι βαρύ για αυτήν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τα δίκαιά μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να κινηθούμε έξυπνα και συλλογικά, να αξιοποιήσουμε το απίστευτο δυναμικό του οικουμενικού Ελληνισμού. Τώρα είναι η στιγμή να περιληφθεί το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην ελληνική διπλωματική ατζέντα, ώστε να τίθεται επίσημα πλέον σε κοινοβούλια και κυβερνήσεις ξένων κρατών, όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια η μικρή και αδύναμη Αρμενία.
Με τη σειρά τους και άλλοι βουλευτές, αναφέρθηκαν στη Γενοκτονία, δίνοντας έμφαση στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, αλλά και στη συνεχή προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να πετύχουμε την αναγνώριση.
«Εμείς, τα εγγόνια και τα δισέγγονα όσων μαρτύρησαν στον Πόντο, δεν ζητάμε εκδίκηση. Ζητάμε δικαίωση των προγόνων μας. Και είμαστε μια δύναμη μνήμης, γνώσης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας», είπε η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τεληγιορίδου, τονίζοντας στη συνέχεια τη στάση της Τουρκίας, που επιλέγει να εθελοτυφλεί.
«Δεν έχω την απαίτηση ούτε διατηρώ τη ψευδαίσθηση ότι ένας νεοοθωμανός θα μπορούσε να ακολουθήσει το συγκλονιστικό και ταυτόχρονα διδακτικό παράδειγμα του γονυπετούς Βίλλυ Μπράντ, να ζητά την καθαρτήρια συγνώμη για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Έχω όμως την απαίτηση από την Ελληνική Πολιτεία να ηγηθεί του αγώνα που δίνουν οι Ποντιακές οργανώσεις ανά τον κόσμο, για να αναγνωρισθεί από διεθνείς οργανισμούς και ξένα κοινοβούλια η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως συνέβη, με την Αρμενική Γενοκτονία», είπε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής.
Ενώ ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής εκ μέρους του ΚΚΕ τόνισε ότι οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων στην περιοχή συνεχίζονται ενώ μίλησε για ένταση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει και αυτό την ιστορική του ευθύνη και να αναγνωρίσει ως Γενοκτονία τη συστηματική και βίαιη εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων, τόνισε η βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη.
Στο τέλος, η ειδική συνεδρίαση της Βουλής ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.