Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βαδίζει στο δρόμο της «δύσκολης, αλλά και ιερής προσπάθειας» για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο μήνυμά του για τα 102 χρόνια απευθύνθηκε και στην Τουρκία, λέγοντας ότι θα πρέπει να κλείσει τους λογαριασμούς της με την Ιστορία.
«Εκτοπισμοί, δολοφονίες και διώξεις σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από το υπό διαμόρφωση τότε τουρκικό κράτος», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι οι Πόντιοι από τη στιγμή που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κάθε εθνικής προσπάθειας, στον πόλεμο και στην ειρήνη.
Αφού παραδέχθηκε ότι η οφειλόμενη τιμή άργησε –η Βουλή αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων μόλις το 1994 καθιερώνοντας τη 19η ως ημέρα μνήμης–, σημείωσε ότι ακολούθησαν το διεθνές ενδιαφέρον που διεθνώς διογκώνεται προκαλώντας παγκόσμιο προβληματισμό, όπως και νέες έρευνες γύρω από το δράμα του ποντιακού ελληνισμού.
«Στο δρόμο αυτής της δύσκολης, αλλά και ιερής προσπάθειας, βαδίζει με επιμονή η Ελλάδα. Γιατί η κινητοποίηση για τη διεύρυνση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας δεν αποτελεί μόνο κυβερνητική ευθύνη, αλλά εθνικό χρέος, πάνω από κόμματα, πάνω από παρατάξεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε, η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε κάθε διεθνές και κοινωνικό πεδίο: Από τα ευρωπαϊκά όργανα και τον ΟΗΕ, μέχρι τα ξένα πανεπιστήμια και τις οργανώσεις των πολιτών. «Η πρόσφατη δικαίωση της Αρμενίας, άλλωστε, αποδεικνύει ότι ανάλογοι στόχοι επιτυγχάνονται μόνο με διαρκή και συνετή προσήλωση μέσα στο χρόνο», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν συνδέεται με καμία εθνική πολιτική σκοπιμότητα, αλλά με τον οικουμενικό ανθρωπισμό και την ιστορική δικαιοσύνη.
«Είναι κάτι που αφορά και την ίδια την Τουρκία, διότι η αντικειμενική ανάγνωση του παρελθόντος θα της επιτρέψει να διαβάσει πιο καθαρά τα μηνύματα του παρόντος. Και η γενναία παραδοχή ατοπημάτων των προγόνων να είναι λυτρωτική για τα νέα βήματα των απογόνων. Οι λογαριασμοί με την Ιστορία κάποτε πρέπει να κλείνουν, γι’ αυτό και η γειτονική χώρα πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει φοβικά γεγονότα άλλων εποχών και πρωταγωνιστών που δεν υπάρχουν πια», προέτρεψε.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού κλείνει με τη δέσμευση ότι «ως τότε μέτωπο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα παραμένει ανοιχτό».