Τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων προσφυγικής καταγωγής για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας στηρίζει με ψήφισμά του ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.
Καλεί, παράλληλα, την Τουρκία να αποδεχθεί το παρελθόν της και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
«Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί τη διάπραξη των ειδεχθών εγκλημάτων της, τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της καθ΄ ημάς Ανατολής, να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες του πολιτισμού, να προβεί εμπράκτως σε ενέργειες που προστατεύουν την ειρήνη και καλλιεργούν σχέσεις αγάπης και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του δήμου για τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και τη Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.
Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα:
«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και όλης της καθ’ ημάς Ανατολής (Ιωνίας, Ανατολ. Θράκης) στο διάστημα 1913-1922 από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς όχι μόνο παραμένει, έναν και πλέον αιώνα, ατιμώρητη, αλλά και αντιμετωπίζει την προκλητική άρνηση αναγνώρισής της από την Τουρκία.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι ένα έγκλημα του Διεθνούς Δικαίου, τεκμηριωμένο πια ιστορικά και αναγνωρισμένο με ψήφισμα από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες (International Association for Genocide Scholars, IAGS), στις 16 Δεκεμβρίου του 2007.
Είναι ένα έγκλημα που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που έθεσαν σε εφαρμογή οι Νεότουρκοι στις αρχές του 20ού αι. για μετατροπή της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε τουρκικό εθνικό κράτος, είτε με την αφομοίωση των μουσουλμανικών μη τουρκικών πληθυσμών είτε με την, με κάθε τρόπο, αποδυνάμωση και εκδίωξη από τα εδάφη τής καθ’ ημάς Ανατολής και φυσικά με τη φυσική εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών (και των Αρμενίων και Ασσυρίων)· πρακτικές που αναφέρονται ακόμη και στις τουρκικές πηγές καθώς και στα κείμενα και τις αναφορές των δυτικών.
»Η διεκδικούμενη διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας θα είναι πρωτίστως μια δικαίωση των χιλιάδων αθώων θυμάτων που βίωσαν τη φρίκη ενός καλά οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης. Θα αποτελέσει όμως και μια επούλωση του διαγενεακού τραύματος, της «ανοιχτής πληγής» όλων ημών των απογόνων Ελλήνων της Ανατολής.
Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου δηλώνει με το παρόν ψήφισμα τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων προσφυγικής καταγωγής για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας.
Η αναγνώριση κάθε γενοκτονίας, όπου γης, στοχεύει ασφαλώς τον θύτη στην εποχή που το διέπραξε, δεν αποσκοπεί να τιμωρήσει τους σημερινούς απογόνους του. Για τους τελευταίους, στην προκειμένη περίπτωση τον τουρκικό λαό, πρέπει να αποτελέσει μία πρό(σ)κληση αποδοχής του παρελθόντος του, ενώ για την παγκόσμια κοινότητα είναι αφενός μια ακόμη νίκη των θεμελιωδών ανθρώπινων αξιών και αρχών της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης, και αφετέρου μία ακόμη αφύπνιση για την αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον.
»Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί τη διάπραξη των ειδεχθών εγκλημάτων της, τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της καθ΄ ημάς Ανατολής, να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες του πολιτισμού, να προβεί εμπράκτως σε ενέργειες που προστατεύουν την ειρήνη και καλλιεργούν σχέσεις αγάπης και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών.»