Σταθερά και με επιμονή ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου στέκεται στο πλευρό όλων όσοι μάχονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της καθ’ ημάς Ανατολής.
Φέτος, για να τιμήσει τα 102 χρόνια από την επέτειο της Γενοκτονίας, εκτός του ψηφίσματος για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η αντιδημαρχία Πολιτισμού δημιούργησε βίντεο δημιούργησε βίντεο αφιερωμένο στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο οποίο συμμετέχει ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Βασίλης Πολατίδης και μέλη των Συλλόγων Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού και Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή».
«”Ιστορία-Μνήμη-Δικαίωση”, είναι το τρίπτυχο της κοινής ιστορικής προσφυγικής ταυτότητας όλων των Ελλήνων του Πόντου και όχι μόνον, το οποίο εδώ και 102 χρόνια μεταλαμπαδεύει από γενιά σε γενιά το ηθικό χρέος όλων μας για τη δικαίωση των προγόνων μας. Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες για τη συμμετοχή τους:
- τον Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού
- τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»
- τον γνωστό Πόντιο ερμηνευτή Αλέξη Παρχαρίδη, ο οποίος ερμηνεύει αποσπάσματα από το μακροσκελές επικολυρικό ποίημα του Πόντιου ιατρού-λογοτέχνη Φίλωνος Κτενίδη Η Καμπάνα του Πόντου. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για μια ιστορική ελεγεία που γράφηκε το 1950 και περιγράφει την οδύνη και τον πόνο της γενοκτονίας και του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές εστίες τους.
- τον Βασίλη Πολατίδη από τον Καλλιτεχνικό Χορευτικό Όμιλο «ΠΥΡΡΙΧΟΣ».
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κορυφώνονται με τη φωταγώγηση, την Τρίτη 18 Μαΐου και την Τετάρτη 19 Μαΐου της πρόσοψης του Δημαρχιακού Μεγάρου Κορδελιού-Ευόσμου στην πλατεία Ευόσμου και του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο πάρκο «Ελευθερίου Βενιζέλου» στην Κοινότητα Ελευθερίου-Κορδελιού.», αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωσή του.
Αναφερόμενη στη δημιουργία του βίντεο, τους συντελεστές αλλά και στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου Αθηνά Παμπουκίδου δήλωσε πως «Ιστορία-Μνήμη-Δικαίωση, είναι το τρίπτυχο της κοινής ιστορικής προσφυγικής ταυτότητας όλων των Ελλήνων του Πόντου και όχι μόνον, το οποίο εδώ και 102 χρόνια μεταλαμπαδεύει από γενιά σε γενιά το ηθικό χρέος όλων μας, για την δικαίωση των προγόνων μας.
»Ευχαριστούμε θερμά τους ιστορικούς και δραστήριους Συλλόγους Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού και “Παναγία Κρεμαστή” Ευόσμου, τον λαοφιλή Πόντιο ερμηνευτή Αλέξη Παρχαρίδη και τον δυναμικό Βασίλη Πολατίδη, διότι η άριστη συνεργασία όλων συνέβαλε καθοριστικά στον στόχο μας που δεν είναι άλλος από το να θυμίσει, να προβληματίσει, να ενώσει και να δυναμώσει την θέληση όλων μας μέχρι την τελική δικαίωση της αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία ως ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χωρίς όμως καμία απολύτως διάθεση μίσους και αντεκδίκησης.
»Από τον προσφυγικό μας Δήμο στέλνουμε και φέτος ενωμένοι το μήνυμα, ότι είμαστε ΕΔΩ για ΕΚΕΙΝΟΥΣ! ΑΘΑΝΑΤΟΙ».