Από το Μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή στην Πολίχνη το απόγευμα της Δευτέρας εστάλη το μήνυμα ότι ήρθε πλέον η ώρα ώστε να γίνουν τα κατάλληλα βήματα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, 102 χρόνια μετά από την έναρξη της πιο σκληρής φάσης του σχεδίου των Νεότουρκων.
Με περιορισμένο αριθμό παρευρισκόμενων, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε μια λιτή τελετή από το Δήμο Παύλου Μελά υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με τη συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, των «Ακριτών του Πόντου» Σταυρούπολης και του «Αλέξανδρου Υψηλάντη» Ηλιούπολης.
Στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν το παρών ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και ο τομεάρχης Πολιτισμού της Ελληνικής Λύσης Γιώργος Κομνηνός.
«Είναι χρέος μας να κρατάμε τη μνήμη αυτή ζωντανή. Συνεχίζεται αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα η προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται και θα επιμένει», σημείωσε ο Σταύρος Καλαφάτης.
Από την πλευρά της, η Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στο δήμο στη συμφωνία συμπεριέλαβε την ίδρυση Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.
«Τιμούμε τα αθώα θύματα όχι με διάθεση εκδικητική, αλλά με πρόθεση την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στο μέλλον», ανέφερε ο Δημήτρης Κούβελας.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με το μουσικό μέρος στο οποίο συμμετείχαν οι: Αντώνης Πηλαλίδης (τραγούδι), Γιώργος Πουλαντσακλής (λύρα), Μίλτος Σπυριδόπουλος (λαούτο). Ωστόσο το μεγαλύτερο χειροκρότημα κέρδισε ο μικρός Συμεών Πουλαντσακλής: